Minden barát egy-egy világot testesít meg bennünk, egy világot, amely esetleg nem létezett, mielőtt belépett az életünkbe, és csupán a találkozás hozta létre – ezzel az Anais Nin gondolattal kezdte keddi prezentációját Fátrai Márta, az Oroszlány Barátainak Köre elmúlt évet értékelő közgyűlésén a művelődési központban.

Mint azt a 128 tagot magáénak tudható civil szervezet elnöke elmondta, legfőbb céljuk eddig, s a jövőben is a helyi igények és lehetőségek figyelembevételével a nemzedékek közötti szoros együttműködés, összefogás és az egészséges lokálpatriotizmus, valamint a város, illetve környezete értékei iránti fogékonyság és felelősségtudat erősítése.

Az egyesület, folyamatosan végez és fogad önkéntes munkát. Együttműködési megállapodása van az Oroszlányi Szlovák Kisebbségi Önkormányzattal, az Oroszlányi Óvodákkal, a József Attila Általános Iskolával, a tatabányai Bárdos László Gimnáziummal, a Šaľa - tvoje mesto szlovákiai egyesülettel, a németországi Arbeistkreis Plochinger Vereine egyesülettel és együttműködési szerződésük van a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével is. Szoros kapcsolatot alakítottak ki a helyi Közösségi Színtér és Városi Könyvtárral, és a Hamvas Béla Gimnáziummal.

Minden évben, így 2016-ban is rendezvényeiket úgy állították össze, hogy összhangban legyenek céljaikkal.

Ökológiai lábnyom címmel ismeretterjesztő napokat tartottak iskoláskorúaknak, az idősebb korosztály életvezetését pedig akadémiai előadássorozat segítette. Megszervezték a Múzeumok Éjszakáját, a háromnapos Farsang farkát, több éve egyik legkedveltebb eseményük a közösségi disznóvágás és a farsangi asszonybál, illetve kiszebáb égetés. Rendre megrendezik – többek között – jótékonysági ételosztásaikat, megemlékeznek a nevezetes napokról, aktív részesei a márciusi Civileké a Ház programsorozatnak.

Nagy népszerűségnek örvend a városban a Télfesztivál amelynek eseményei adventnyitástól karácsonyig tartanak. Ennek keretében kerül sor a betlehemi jászol bemutatására, a mézeskalácsok, adventi koszorúk, díszített fenyőfák kiállítására és versenyére, és a Szeretett Karácsony gálára. A tavalyi év végére készíttették el emléklapjaikat, a városban működő művészeti csoportokat bemutató 400 db asztali naptárjukat és lapnaptárjaikat.

2016-ban közel 2 millió forintot fordítottak céljaik megvalósítására, aminek nagyobb részét pályázati forrásból teremtették elő, de közel 600 ezer forinthoz jutottak az 1 %-os adófelajánlásokból is. Mint Fátrai Márta elmondta, az idei évre hasonló összeget terveznek a bevételi oldalon.

2017. február 15., 08:43