Oroszlány a térség, de inkább az ország legjelentőségteljesebb ipari parkját tudhatja magáénak – monda Bencsik János február 28-án az Interreg INSiGHTS, a Duna Transznacionális Program turisztikai konferenciáján Tatán.

- A környező városok ipari parkjaival együtt mintegy 20.000 főt kitevő dolgozó létszám azonban rekreációs lehetőségeket is igényel - vezette fel a következő két évben, a Tatai medencében megvalósuló turisztikai beruházások ismertetését az országgyűlési képviselő. A felsorolt tervek között szerepelt az Oroszlány-Tatabánya kerékpárút megépítése is.

Völlner Pál államtitkár prezentációjában pedig az Oroszlányi Bányászati Múzeum fejlesztését fedezhettük fel, mint megvalósuló helyi vonatkozású projekt. Emellett olyan jövőbe mutató szakmai előadásokra is sorkerült, mint Ulrike Pröbstl-Haider, a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyetemének professzorának tájékoztatója.

Az Interreg Insight projekt fő célja a partneri régiónak meglévő természeti és kulturális örökségekre épülő ökoturisztikai és egészségturisztikai fejlesztése annak érdekében, hogy azok a turisták számára minél vonzóbbakká váljanak. A szerveződéshez Oroszlány a PonsDanubii EGTC tagságán keresztül kapcsolódik. A társulás célja, hogy a helyi szereplők a határon belül és a határ mindkét oldalán ugyanazon lehetőségekkel bírjanak: területi együttműködésben megvalósuló programok végrehajtása révén a települések közigazgatási határain belül lehetővé tegye és előmozdítsa a gazdasági és társadalmi kohézió elősegítését, megerősítését. Oroszlányon kívül az alábbi települések tartoznak a közösségbe: Komárom, Tata, Kisbér, Komárom, Komárno, Gúta (Kolárovo) és Ógyalla (Hurbanovo).

2017. február 28., 19:24