A Rákóczi Szövetség által szervezett Diákutaztatási Program keretében a felvidéki Ógyallára (Hurbanovo) utazott az oroszlányi Bakfark Bálint Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fúvószenekara Simonics László tanár vezetésével.

A közel 7800 lakosú szlovákiai kisvárosban vasárnap került sor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire történő megemlékezésre a Szent László templom mellett álló Jókai Mór szobornál. 2015-ben - szintén ezen alkalomból – egyébként már szerepelt itt az együttes. Az akkori nagy sikernek köszönhetően kaptak ismét meghívást a város zenész palántái.

A diákokkal tartott Domina József igazgató, Bóna Ilona igazgató-helyettes, az oroszlányi Rákóczi Szövetség képviseletében Nagy Csaba elnök, Aranyosi Éva alelnök, valamint az Ifjúsági Tagozat két delegáltja. Az eseményen Basternák Ilona polgármester történelmi visszatekintő beszéde után a helyi Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda növendékei adtak emlékműsort.

Az oroszlányi fúvós fiatalok indulókkal és a magyar Himnusz előadásával színesítették a programot. A megemlékezés koszorúzással zárult, amely során a utazást szervező civil szervezet és ifjúsági tagozatuk képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait a szobornál.

2017. március 21., 07:02