Oroszlány adott otthont pénteken a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei konferenciájának, amelyen Lazók Zoltán köszöntötte elsőként az szakma képviselőit.

Mint azt a polgármester elmondta, nap mint nap olvashatunk elrémisztő írásokat, megdöbbentő statisztikákat az egészségügyi szféráról, s ezek alapján bátran jelenthető ki, hogy a szakdolgozóknak köszönhető, hogy egyáltalán még működik a rendszer. Oroszlányban sem más a helyzet, mint az ország oly sok településén: alulfinanszírozottság, leszakadó bérek, eszközhiány, hosszú várólisták.

- Ezért is döntött úgy önkormányzatunk, hogy lehetőségeihez és forrásaihoz képest finanszírozza rendelőintézetét és az ott dolgozókat. Gondolok itt a háziorvosok, védőnők támogatására is. A szolgáltatások keretében a fogorvosi ügyeletre, a mentőszolgálatra, az alapellátás fejlesztésére, a labordiagnosztikára, a labor előjegyzési rendszer felgyorsítására komoly, több tízmilliós összeget biztosítunk. Képviselő-testületünk 2015-ben elfogadta a település egészségügyi, valamint rákprevenciós programját, amire az idei költségvetésében több mint 16 millió forintot tervezett az önkormányzat – fogalmazott a városvezető.

A továbbiakban – többek között - Horváth Katalin a kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház Pszichiátriai rehabilitációs osztályának munkájáról tartott előadást, Barnáné Susa Éva a diabetes étrendi kezeléséről beszélt, míg Rochlitz Ildikó az egészségügyi kommunikáció fontosságára hívta fel a figyelmet.

A szakma problémái is terítékre kerültek a konferencia során, hiszen dr. Varjuné Földes Zsuzsanna „Kezdjetek el élni! Lehangoltság az ápolók körében…” címmel a beteg- és kórházi ellátás egyik legfontosabb szereplőjével kapcsolatban hívta fel a figyelmet az anomáliákra.

2017. április 08., 11:58