A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriumában az ünnepekre való tekintettel – többek között – a csokoládékat, sonkákat is vizsgálták.

A megtévesztő jelölés szempontjából az idei ellenőrzés során vizsgált 20-féle csokoládé megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyv megnevezésre vonatkozó előírásainak. Górcső alá került az, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezéssel bíró termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek 5% alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat, ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak. Mindemellett a vizsgálatok során a termék zsírtartalmát is ellenőrizték, amit a címkén feltüntetett tápértékjelöléssel vetettek össze.

A sonkák só-, víz-, fehérje- és zsírtartalmát vizsgálták a laboratóriumban. A 2016-os ellenőrzés eredményei alapján 3-féle termék nem felelt meg az élelmiszerkönyvi követelményeknek, az idei évben vizsgált 20-féle sonka közül csupán 1-féle terméknél merült fel kifogás, melynek víztartalma meghaladta az Élelmiszerkönyvben előírt határértéket.

Az NFM a termékvizsgálatok mellett a húsvéti vásárlások jogszerű feltételeinek biztosítása érdekében fokozott ellenőrzést is elrendelt az ország egész területére. A fogyasztóvédelmi hatóság a továbbiakban is széles körben folytatja a piacfelügyeleti tevékenységét, ugyanakkor felhívja a figyelmet a tudatos vásárlás fontosságára.

2017. április 12., 06:59