Zsúfolásig megtelt az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kiállítóterme szombat délelőtt, ahol a helyi Rákóczi Szövetség immár huszadik alkalommal szervezte meg nemzetközi történelmi vetélkedőjét.

A rendezvény témája I. Szent László király élete és kora volt, melynek aktualitását a lovagkirály koronázásának 940-ik, szentté avatásának 825-ik évfordulója adta.

A program elején Lazók Zoltán polgármester méltatta a komoly hagyománnyal bíró eseményt: Azt gondolom, igazán kellemes kötelességemnek teszek eleget, amikor üdvözölhetem önöket a mai napon, a Rákóczi Szövetség vetélkedőjén. Azért is kellemes, mert olyan civil közösség eseményén lehetek, amely az elmúlt évek során példát mutatott abból, hogyan lehet nemes célok érdekében mozgósítani a helyi polgárokat, hogyan lehet felvállalni és megvalósítani a határon túli magyarsággal való kapcsolattartást, programok szervezését, és hogyan lehet közös hagyományaink ápolását magas szinten végezni.

- Megtisztelő, hogy olyan fiatal, más országban élő honfitársaimmal is találkozhatom, akik készültek, tanultak, anyagot gyűjtöttek annak érdekében, hogy megmutathassák felkészültségüket - fogalmazott a városvezető.

A versenyen tesztlapos feladatsorral kellett elsőként megbirkóznia a meghívott csapatoknak, melyben szerepelt többek között totó, térképismeret, időrend, kirakós feladat, anagramma és tömör esszé elkészítése is. Oroszlányt a Hunyadi Mátyás iskola, Komárom-Esztergom megyét a dadi, Fejér megyét a csákvári, Győr-Moson-Sopron megyét a kapuvári diákok képviselték. A Felvidékről érkező bátorkeszi, izsai, lévai, nagyszelmenci és vágsellyei tanulókkal összesen kilenc csapat vett részt a megmérettetésen. Előzetes feladatként lakóhelyük és környékének Szent Lászlóval kapcsolatos nevezetességeit kellett felkutatniuk, melyről útikalauzt kellet írniuk. Nagyon érdekesek voltak a királyt méltató, saját tollukból fogalmazott versek, énekek előadása, valamint a szabadon választott technikával készített Szent Lászlót ábrázoló alkotások bemutatása. A rendezvény záróértékelésekor a zsűri elnöke, Járfás Mihály István történelemtanár méltatta a kiválóan felkészült fiatalok tudásanyagát, a felkészítők áldozatos segítségnyújtását, és külön gratulált a rendezőknek a nemzetközi program megszervezéséért. A vetélkedőn első helyezést ért el a helyi Hunyadi Mátyás iskola, második lett a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola, míg harmadik helyen a csákvári Esterházy Móric iskola végzett.

Az eseményt követően a vendégek megtekintették a felújított majki kastélyépületet.

A rendezvény képeit a FOTÓGALÉRIÁBAN tekintheti meg!

2017. április 23., 20:26