Aranyosi Éva babagyűjteményének kiállítása – amely még két hétig tekinthető meg - fogadta szombat délelőtt a Vass Lajos Népzenei Szövetség, az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár, valamint az Oroszlányi Bányász Népdalkör közös szervezésében megrendezett regionális népzenei képzés résztvevőit a művelődési központban. A találkozóra Szőnyből, Tárkányból, Tatabányáról is érkeztek népdalkörvezetők, népdalköri tagok, hogy ismereteiket bővítsék.

A rendezvény előadója Szecsődi Rita népzenetanár, a népművészet ifjú mestere Fejér megye énekes hagyományairól tartott előadást, illetve Pesovár Ferenc munkásságáról. A neves szakember a néptánccal Molnár István néptánckutató, a Budapest Táncegyüttes alapítója révén ismerkedett meg. Diplomamunkáját a Szatmár megyei Tyukod község táncairól és táncéletéről írta. Itt ismerkedett meg Szuromi Péterrel, a híres tyukodi néptáncossal is.

A Dunántúl néptánchagyományát feltáró kutatásai mellett foglalkozott többek között Kelet-Európával és Erdéllyel is. Közel száz néptánc-címszót írt a magyar néprajzi lexikonba.

Fejér megyei gyűjtései mind a tárgyi, mind a néptánc-, népzene- és népdalkincsre vonatkozóan jelentősek. Haláláig a székesfehérvári István Király Múzeum néprajzos muzeológusa, osztályvezetője volt.

2017. május 07., 11:59