Több száz hívő előtt celebrált szentmisét vasárnap délután Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a vértessomlói Sarlós Boldogasszony kegytemplomban – ahová gyalogosan érkeztek meg az oroszlányi hívők.

A misén a 27-én induló czestochowi zarándokokért is imádkoztak, akik mintegy 640 kilométeres gyalogútra vállalkoztak.

Mint azt Batin Péter főszervező elmondta, hárman vágnak neki a 30 naposra tervezett túrának. Mellette Szabó Ferenc (Kisbér) és Puskás Antal (Császár) vállalkozott az embert próbáló feladatra, aminek megkezdését hosszas szervezés és egyeztetés előzte meg.

A tervek szerint június 25-én érkeznek meg, másnap pedig begördül az a különvonat is, ami hatodik alkalommal viszi a hívőket a lengyel-magyar barátság jegyében a világhírű czestochowai kegyhelyre.

A Lengyelország lelki fővárosaként emlegetett településen egy 293 méter magas domb emelkedik. Az itt található, védőfalvakkal és parkkal övezett egyházi- és lakóépület-együttest nevezik Jasna Górának - magyarul Fényes Hegynek. A hegy nevét Magyarországról származó pálos szerzetesek adták. A pálosok 1382-ben érkeztek Częstochowába, ahol a herceg adományaként megkapták a Jasna Góra-i területeket.

2017. május 22., 07:11