Az egyik legszebb hivatás a gyermeknevelés, a jellemformálás. Az önök hivatása, amely évről évre nagyobb kihívást jelent a mai rohanó, zsúfolt, zűrzavaros világunkban.

A szabadidő és feltöltődés lehetőségének hiányával küzdő szülők türelme, toleranciája a gyermekeikhez egyre kevesebb, az élet harmonikussá tétele egyre nehezebb. Ennek hatása jelentősen érezhető az iskolában a gyermekek viselkedésén, amely komoly kihívást jelent a pedagógusnak, akinek feladata elsősorban a gyermek tanítása és nem a felgyülemlett feszültségének csökkentése, levezetése. Azonban a pedagógus tudja, azt, amit Sydney Smith, hogy „A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk az, hogy nem teszünk semmit, mert azt hisszük, hogy csak keveset tehetünk.” – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a gimnázium nagytermében Oroszlány pedagógusait Péter Melitta, a városháza munkatársa a pedagógusnap alkalmából.

Lazók Zoltán polgármester ünnepi beszédében kiemelte: A város önkormányzata lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni az intézményeket és a pedagógusokat. Költségvetésünkben immár harmadik éve mintegy 40 millió forintot különítettünk el a pedagógusok anyagi elismerésének fedezetére. A testület rendre megszavazza, hogy a városban dolgozó 260 pedagógus kapjon 120-120 ezer forint támogatást, amit az idei évben, és terveink szerint jövőre is tartani fogunk. A cafetéria pótló összeget, két részletben folyósítjuk, az egyiket pedagógusnapon, a másikat pedig év végén.

- Meggyőződésem, hogy közösen kell gondolkodni az oktatásról, a nevelésről, az óvodáról, iskoláról, arról, hogy ezek milyen helyet foglalnak el az életben, milyen hatásuk van, mit tanul meg a gyermek és mit nem, és hogyan lehet együttműködni a családdal. Fontos, hogy ezek ne csak szűk szakmai kérdések legyenek, hanem társadalmi konszenzus alakuljon ki, s akkor a pedagógus életpálya modellel, az erkölcsi és anyagi presztízs biztonságában, egy valóban a népakaraton alapuló nemzeti alaptantervvel látványos, pozitív fordulat következhet be – talán már belátható időn belül – fogalmazott a település vezetője.

Az eseményen a Bakfark Bálint Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak produkciói szórakoztatták az ünnepelteket, Lazók Zoltán és File Beáta jegyző pedig emléklappal köszönte meg óvónők, pedagógusok, a nyugdíjba vonulók, az intézményvezetők és a pedagógusok munkáját segítők áldozatos tevékenységét.

2017. június 01., 10:44