Lazók Zoltán polgármester azt mondta: mostanában a város vezetőjeként az egyik szeme sír, a másik nevet – új emlékművek, örömteli fejlesztések, beruházások mellett, több tízmilliós gond is van, ami a tűzoltóságnál történt sikkasztássorozat kárösszege lehet.

Megfontolt, bölcs döntések a város vezetői, a képviselő testület részéről, látványos fejlődés, szépülő, gazdagodó város. Örömteli fejlesztések valósultak, valósulnak meg Oroszlányban – mondta Lazók Zoltán, aki örömmel szólt a Rosenberg és Táncsics úti 35 millió forintos járdaépítésről, a tókotrás előkészítéséről, a város üzemeltetéséhez szükséges eszközbeszerzésekről. Most döntöttek arról is, hogy az ipari park egyik új üzeme előtt létesítendő buszmegálló és kamionparkoló, valamint a Rákóczi és Táncsics út kereszteződésében körforgalom építésére közbeszerzést írnak ki. Az utóbbi időben a Vért tulajdonában lévő, a város számára stratégiai szempontból létfontosságú utak megvásárlására is jelentős összeget költöttek, illetve még költenek is. Irányítása alatt – mondta – több, jóléti kategóriába tartozó intézkedést is tettek: mint pl. a pedagógusok, valamint az egészségügyi dolgozók számára évente 120 ezer forintos jutalom, vagy a középiskolásokat érintő ösztöndíjrendszer bevezetése. Ez utóbbinak köszönhető, hogy jelentősen megnőtt a távolabbi településekről érkező diákok száma a városban. Több, kisebb nagyobb fejlesztés mellett, három emlékhely kialakítása is zajlik. Ez utóbbi miatt elég sok kritika éri a polgármestert.

Többen azt kérdezték, miért kell a városnak ennyi emlékmű? Erre a válaszom az – mondta a polgármester-, hogy „aki a múltját nem becsüli, az a jövőt nem érdemli”. Nem véletlen, hogy vezetésem alatt (2014. októbere óta) megújultak a város köztéri szobrai és most sokak kezdeményezésére, jelentős összefogás eredményeként készül a Szent Borbála szobor, augusztus elején átadásra kerül a „Kocsedó” emlékmű, ami mintegy tisztelgés, főhajtás a volt rabtábor foglyai előtt. A harmadik köztéri alkotás pedig a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület megrendelésére készült fakapu, melynek avatása a Falunapon lesz. Az imént felsoroltak egy kis ízelítő az örömteli eseményekből.

Ami viszont üröm az örömben, hogy akár több tízmillió forint is lehet annak a sikkasztássorozatnak a kárösszege, amelyet a közelmúltban tártak fel az oroszlányi tűzoltóságnál – mondta a polgármester, aki az Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság elnöke. Kiderült, hogy csak az idei évben a szervezet folyószámlájához tartozó bankkártyával összesen 23 esetben 3,75 millió forint illetéktelen készpénzfelvétel történt. A köztestületi vezetőség – hangsúlyozta a polgármester – nem tudott arról, hogy a könyvelőnek a tűzoltóság pénzéhez hozzáférést adó bankkártyája van! Az ügy úgy derült ki, hogy több tűzoltó megnézte az ügyfélkapun keresztül a NAV befizetési kimutatását és kiderült, hogy öt évre visszamenőleg komoly eltérések voltak járulékfizetéssel kapcsolatban a munkahelyen kézhez kapott és a NAV-nál nyilvántartott adatokban. (A tűzoltók mindez idő alatt a bérüket rendesen megkapták, az viszont tény, hogy a járulékfizetési hiányosságok egyebek mellett érinthetik a tűzoltók nyugdíj- megállapításának összegét is).

A szervezetnél az elmúlt években rendszeresek voltak a pénzügyi ellenőrzések, de ezek nem tártak fel hiányosságokat, annak ellenére sem, hogy pl. 2013-ban egyes tűzoltók esetében 8 hónapon keresztül nem történt jelentés az adóhatóság felé, de 2016-ban is több hónapnyi adatszolgáltatási hiányt találtak. Amikor mindez kiderült, a tűzoltóság könyvelőjét elszámolásra szólították fel, amit nem tudott maradéktalanul teljesíteni, így munkaviszonyát azonnali felmondással megszüntették és megtörtént az ügyben a feljelentés ismeretlen tettes ellen. Az ügy számtalan kérdést vet fel- nyilatkozta Lazók Zoltán- hisz nem tisztázott, hogy sikerült sorozatosan nagyobb összegeket leemelni bankkártyával a tűzoltók számlájáról az aláírásra jogosultak, az elnökség, valamint a felügyelőbizottság tudta nélkül. Ami eddig ismert – mondta végül Lazók Zoltán -, hogy 2012 – 2013 óta folyhatott a készpénzfelvétel, a hamis adatszolgáltatás és az esetleges többes könyvelés, miközben rendre volt ellenőrzés. A szervezet elnökségében, illetve a felügyelő bizottságban több alkalommal volt személyi változás. A vizsgált időszakban Lazók Zoltán és Papp Péter váltották egymást az elnöki, elnökhelyettesi posztokban.

-24 ÓRA-

2017. július 30., 17:06