Ausztriai kiránduláson vettek részt szombaton az oroszlányi Rákóczi Szövetség és baráti köre tagjai. A program sétahajózással indult Fertőrákosról.

A résztvevők a Világörökség részét képező Fertő tavon behajóztak a Nemzeti Park területére, érintve az egykori határkövet. Ruston kikötve először a Pannon-konyha remekeiből kaptak ízelítőt a tradicionális Alte Schmiede (Öreg kovács) étteremben, majd városnéző séta során megismerkedhettek a számos magyar történelmi emlékkel büszkélkedő, csodás belvárossal. Rust 1700 lakójával Burgenland legkisebb városa. 1681-ben 60 ezer arany dukátot és 500 akó " Ruster Ausbruch" bort fizettek I. Lipót császárnak, aki megadta a rustiaknak a szabad királyi városi címet és jogot. A történelmi városmag a XVI.-XIX. századi, festői polgárházakkal egyike az ország legszebb belvárosainak. A Hágai Konvenció védelme alatt áll, 1975-tól műemlékvédelmi modellváros, 2001-től az UNESCO része. A városka jellegzetes képét a Fischerkirche (Halász templom) és a házak kéményein lévő számos gólyafészek adja.

A városnézés után a 45 fős társaság panorámavonaton kalandos utazást tett a tradicionális szőlőültetvényeken át Mörbisch-be (Fertőmeggyes). A Drescher Line kikötő, valamint az egyedi vízi színpad megtekintése után hajóval tértek vissza Fertőrákosra.

"Az ilyen egésznapos programok a történelmi látványosságok bebarangolásán kívül nagyon fontos összetartó erőt adnak civil szervezetünk számára" - fogalmazta meg kirándulásuk lényegét Nagy Csaba elnök, az út szervezője.

2017. augusztus 14., 06:20