Márkushegyen koszorúzással kezdődött péntek délben a 67. Bányász- és 25. Villamosnapok rendezvénysorozata, ahol a 2014-ben utolsóként bezárt mélyművelésű bánya emlékművénél a szakma legnagyobb tragédiájára, az 1983-ban bekövetkezett sújtólégrobbanás 37 áldozatára emlékeztek.

Az ünnepségsorozat délután a város főterén folytatódott, ahol politikusok, városvezetők, a környék polgármesterei és a szakma képviselői helyezték el koszorúikat a bányász emlékműnél.

Lazók Zoltán polgármester a megemlékezés szónokaként felidézte az elmúlt nyolc évtized jeles pillanatait a bányanyitástól a szakmakultúra magyarországi megszűnéséig. Mint elmondta, 80 évvel ezelőtt, 1937-ben iparszerűen kezdődött meg az a tevékenység, ami megalapozta, hogy az Oroszlány nevű kis falucskából néhány évtized alatt egy nagy bányásztelepülés, modern város alakuljon ki.

- Önkormányzatunk, és magam is elkötelezett híve vagyok annak, hogy a szakmakultúra mérhetetlen tudásanyaga, hagyománya nem lehet az enyészeté, nem semmisülhet meg, ezeket meg kell őrizni, tovább kell adni a következő generációknak, hiszen a bányászatnak köszönheti Oroszlány fejlődését, városi rangját és közel 20 ezer lakóját. Ezért tartottuk kötelességünknek, hogy színvonalas, tartalmas, négynapos programsorozattal készüljünk az oroszlányi bányászat 80 éves, illetve a szakma szakszervezeti mozgalmának 60 éves évfordulójára – fogalmazott a településvezető.

Ezt követően Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, valamint Forisek István, törzskari igazgató-bányászati felelős műszaki vezető osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

Koraeste a művelődési központ kiállítótermébe várták a város lakóit. Az intézményben színvonalas tárlat nyílt a bányászrelikviákból. Fokosok, bányászkorsók, makettek, fotók és festmények állítanak emléket a széncsaták hőseinek. A kiállítást Gál Domonkos bányamérnök nyitotta meg, a kísérőműsorban pedig fellépett többek mellett az a Bányász Népdalkör, amelynek vezetője, Aranyosi Éva a tatabányai központi ünnepségen vehette át a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének nívódíját, és ugyanezt az elismerést kapta az együttes is a bányász kulturális hagyományok ápolása és gazdagítása terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Könyvbemutatóra is sor került a péntek esti eseményen: Bariczáné Szabó Szilvia 80 év életmeséje címmel írta meg családi emlékeit, tisztelegve a szénbányászat nyolc évtizede előtt.

A napot a Bikini együttes nagysikerű koncertje zárta a szabadtéri színpadon.

Az események képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2017. szeptember 02., 06:59