A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület szervezésében a művelődési központ kamaratermében rendezték meg péntek délután az Útközben a reformáció című fórumbeszélgetés-sorozat oroszlányi programját, amelyen a jelenlévőket Szemerei János püspök, a rendezvény fővédnöke köszöntötte.

Mint elmondta: bár az evangélikus hívők a népesség szűk körét alkotják, hatásuk azonban a társadalomra létszámuknál jóval jelentősebb. Minden embernek vannak olyan kérdései, amelyek nem folyamatosan, a mindennapi életben merülnek fel. Ilyenek viszonyunk a halállal, az elmúlással, vagy Istennel.

- Amikor ezek az élet bizonyos fázisaiban előtérbe kerülnek, akkor kell nekünk ezekre választ, útmutatást adnunk – fogalmazott a püspök.

A fórumbeszélgetés témája a Ne legyen más istened? - Idegen valláskultúrák a reformáció tükrében című beszélgetés volt, amely során Szeverényi János, a magyarországi evangélikus egyház missziói lelkésze és Sulok Zoltán Szabolcs, a magyarországi muszlinok egyházának elnöke fejtette ki nézeteit.

Mint azt a napjainkban sokakat foglalkoztató kérdéssel kapcsolatban Lazók Zoltán polgármester a fórum elején kifejtette: Amikor naponta hallunk vallási fanatikusok terrorjáról, különböző vallású emberek exodusáról, meneküléséről, amikor százezrek érkeznek Európába számunkra idegen hitbéli elkötelezettséggel, igencsak aktuális elgondolkodni arról, milyen hatással vannak ezek valláskultúrák mindennapi életünkre, és hogyan viszonyulnak, milyen szerepet játszanak a reformáció értékei ezekkel kapcsolatban?

- Összegzésem szerint tehát mindkét vallás jót akar, és toleráns a másik irányába, de, hogy ez a tolerancia az átlagpolgárban, vagy a politikusokban él-e még napjainkban, arról mindenkinek magának kell kialakítania véleményét – mondta a városvezető.

2017. szeptember 30., 11:45