Hír | Önkormányzat

Lazók Zoltán polgármester volt kedden az Oroszlány Batárainak Köre és a Nyugdíjas Értelmiségi Klub közös rendezvényének, az Idősek Akadémiájának soros előadója a művelődési központban.

A városvezető az önkormányzat és az idős emberek kapcsolatáról tartott előadásában elsőként az országos öregedési mutatókról szólt. A népesség idősödésének egyik gyakran használt mérőszáma az öregedési index, amely egyben a jövőbeni tendenciákat vetíti előre. Az öregedési index a 14 éves és ennél fiatalabb népességre jutó idősek (65 évesek és annál idősebbek) arányát mutatja.

A mutató értéke 1990-ben még 64,5 százalék volt. Magyarországon 2011-ben 116, tehát száz gyermekre és fiatalkorúra nagyjából 116 időskorú, míg 2014. január 1-jén már 122 időskorú lakos jutott száz gyermekkorúra.

Ami az oroszlányi adatokat illeti, a közel 20 ezer lakosból 6445 nyugdíjas éveiben jár, bár, mint azt Lazók Zoltán hangsúlyozta, ebben a számban sok a korkedvezménnyel nyugdíjba vonuló.

- Az önkormányzat mindig odafigyelt a szépkorúakra, és lehetőségeihez mérten segítette életüket, legyen szó az egészségügyi szolgáltatásról, az ügyeleti rendszerről, vagy az idősek ellátórendszeréről – fogalmazott a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a jövő évben lifttel szeretnék segíteni a művelődési központba látogatók mozgását, valamint arról is beszámolt, hogy november 1-től sikerül beindítani az eddig betöltetlen háziorvosi praxist.

Az előadást követően első alkalommal került sor az Időskor Kiválósága elismerések átadására. Ezt mostantól minden évben három arra érdemes, több mint 80 éves, de nagyon aktív, a közösségekért sokat tevő, kedves idős embernek ítéli oda az Oroszlány Batárainak Köre.

Az Időskor Kiválósága cím elnyerői:

Molnár Ferencné - a Nyugdíjas Értelmiségi klub tagja, az oroszlányi Vöröskereszt önkéntese, több karitatív rendezvény résztvevője, segítője, véradások szervezője, az egészséges életmódra nevelés elkötelezettje.

Potyondiné Takács Margit - OBK tag, a Nyugdíjas Értelmiségi klub vezetőségi tagja, széles kapcsolatrendszerét felhasználva izgalmas kirándulásokat, ismeretterjesztő előadásokat szervez időskorú társainak. Több rendezvény aktív résztvevője.

Ürmös Lászlóné - OBK tag, a Nyugdíjas Értelmiségi klub vezetője, a Városi énekkar tagja, több rendezvény fellépője, aktív résztvevője, ha kell segítője. A nyugdíjas ki, mit, tud -ok rendszeres aranydíjasa.

2017. október 04., 08:27