Németh Oszkár dobossal (Fonográf) és Csiga Sándor szövegíróval (P. Box, Dinamit) beszélgetett kedden délután a közelmúltban megnyílt Magyar rock legendák című kiállításon Németh Nyiba Sándor, a Magyar Kultúra Lovagja.

A Műélmény Kávézó programjára idősek, fiatalok egyaránt kíváncsiak voltak, amit az is indokol, hogy februárban kerül sor a Fonográf jubileumi nagykoncertjére a fővárosban, amire – mint az elhangzott -, már elővételben elkelt minden jegy.

A legjelentősebb hazai zenekarok egyike, a Fonográf 1973 szilveszterén alakult, amelynek tagjai korábban az Illés, illetve a Tolcsvay Trió kötelékeiben fejtették ki áldásos tevékenységüket. Muzsikájukat elsősorban a country és rock jellemezte, de szívesen kalandoztak más műfajokban is. Kevesen tudják, hogy az István a király című rockopera számait két kivétellel Németh Oszkár dobolta az eredeti verzióban.

Csiga Sándor muzsikusként belekóstolt a ’70-es években kialakulófélben lévő rock világába. Bábáskodott a Dinamit- és a Pandora’s Box születésénél, de később, aktív zenei korszakának lecsengése után a „Helllo” Magazin főmunkatársaként is sokat tett a rock műfajának életben tartásáért. Zenészi ambíciói mellett egyre fontosabb szerepet töltött be a dalszövegírás, mely a Zöld, a Bíbor és a Fekete emlékdalban csúcsosodott ki.

Ezekről a történetekről és még sok minden másról is hallhattak a Műélmény Kávézó vendégei.

2017. október 04., 08:32