Számos szempontból javuló tendenciákra mutatott rá a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A célellenőrzést, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányítása mellett, a megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei végezték.

A két hónap alatt 7.146 létesítményt, valamint 24.482 élelmiszertételt ellenőriztek a szakemberek és összesen csaknem 42 millió forint bírságot szabtak ki. Az ellenőrök a kéthónapos akció során 7.146 létesítményt vontak vizsgálat alá. A szakemberek egyaránt vizsgálták az élelmiszer-előállító helyeket, a különböző kereskedelmi egységeket (a piacoktól egészen a hiper- és szupermarketekig), de a vendéglátóhelyeket, a nagyrendezvényre kitelepülő vendéglátó egységeket, továbbá a gyermektáborok ellátását végző főző- és tálalókonyhákat is.

2017-ben eddig a több mint 24.000 ellenőrzött tétel 5,3%-át, összesen 14 tonna mennyiségű élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, melynek együttes értéke meghaladta a 4,6 millió forintot. Pozitívum, hogy csökkenő tendenciát mutat a nyomon követhetőségi hiányosságok és az illegális tevékenységek aránya. Kevésbé örömteli azonban, hogy a nem megfelelő jelölésű és a lejárt tételek előfordulási aránya emelkedett a korábbi évekhez képest.

NÉBIH - A kép illusztráció!

2017. október 05., 07:52