A városi kamarakórus előadásával kezdődött, majd a Himnusz hangjaival folytatódott a Rákóczi Szövetség és az OKSZÍK közös megemlékezése, melyre péntek délután, a Római Katolikus Plébániatemplom mellett álló emlékműnél került sor.

Az aradi vértanúk tiszteletére megrendezett ünnepségen Lazók Zoltán polgármester fontosnak tartotta hangsúlyozni: A 13 aradi vértanú kifejezte az akkori Magyarország társadalmi és etnikai sokféleségét, s ezen túl azt is, hogyan tudott egy eszme, Magyarország boldogulásába, fejlődésébe vetett hit szolgálatába állni német, rác, szerb, magyar és örmény, polgár és gazdag arisztokrata, ahogyan Jókai írta: egy zászló alatt, egy haza fiainak vallották magukat.

- Arad gyertyái napjainkig világítanak. A hősök élete és halála túlmutat egy egyszerű történelmi eseményen, mártíromságuk pedig a ma társadalmának is üzen: Ne engedjünk a megosztó szirénhangoknak, melyek sötét indulatokat igyekszenek generálni, ne engedjünk azok akaratának, akik egész csoportokat rekesztenének kívül a társadalmon ideológiai meggondolások alapján. Arad gyertyái az erkölcsi példát világítják meg nekünk.

Tanuljunk történelmünk nagy alakjaitól, és a széttöredező magyar valóságban addig nyújtsuk egymás felé a kezünket, míg átér ideológiai vagy gazdasági törésvonalak szakadéka felett – fogalmazott a városvezető.

Az esemény vezérszónoka, Katona Csaba történész az emelte ki, hogy bár ilyenkor elsősorban az aradi tizenhármak és Batthyány Lajos miniszterelnök halálát idézzük fel, nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik szintén a megtorlás áldozatai voltak, hiszen összesen több mint 120 kivégzettet tart nyilván a történelem.

- De ne csak halálukra emlékezzünk, hanem életüket is idézzük fel. Nem voltak makulátlan hősök, kinek-kinek megvolt az emberi gyengéje, de azt kell látni, hogy a forradalom során hőssé váltak, túl tudtak lépni gyarlóságaikon, és ezzel állítanak példát elénk, hogy valami nagyszerűt tudjunk magunk is cselekedni – mondta Katona Csaba.

A megemlékező gondolatokat követően Oroszlány önkormányzati, politikai, intézményi és társadalmi szervezeteinek képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit az emlékmű talapzatánál.

2017. október 07., 12:24