A megyei iskolai fejlesztésekről tájékoztatták a sajtó képviselőit a közelmúltban a megyeházán. Az oroszlányi járás települései közül a Kecskédi és a Bokodi iskola pályázatai nyertek az EFOP-1.3.9-ra benyújtott projektek megvalósításához állami támogatást.

Az EFOP-4.1.3 támogatásnak köszönhetően Oroszlányon a József Attila, Szákszenden az Öveges József, Bokodon a Móra Ferenc iskola jut plusz forrásokhoz, valamint a város Hamvas Béla gimnáziuma kezdheti meg a fejlesztéseket az elnyert pályázatoknak köszönhetően.

A szákszendi Öveges József Általános Iskola infrastrukturális fejlesztésére 20,2 millió forint jut. Megtörténik a 40x20 méter alapterületű aszfaltozott kültéri kézilabdapálya felújítása, korszerűsítése, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, valamint a tantermek, iskolai folyosók felújítása, akadálymentesítése.

A bokodi intézmény tornatermének és tantermeinek felújítása 20,3 millió forint értékben valósul meg, 3 tanterembe pedig új bútorok kerülnek.

Oroszlányon a természettudományi laborok átalakítására a Hamvas Béla Gimnáziumban 26,6 millió forintot költhetnek a hozzátartozó szertárak kialakításával, míg a József Attila Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése 334 millióba kerül. Itt sor kerül a világító testek cseréjére, új, 3 szintes épületszárnnyal bővítik az intézményt, és 3 termet csoportszobává alakítanak.

A településen egyébként 2009 nyarán kezdődtek az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafelújítási programjai, amelyek 2010 nyarának végére fejeződtek be, mintegy egymilliárd forint értékben. Akkor közel félmilliárd forint uniós támogatásból és 400 milliós önerőből fiatalodott meg a város három intézménye, a Benedek Elek, a József Attila és a Ságvári Endre Általános iskola. De nemcsak a három épület újult meg.

Több mint 1600 új bútor került beszerzésre, új taneszközök, módszertani segédanyagok gazdagították az intézményeket a projekt keretében. 50 milliós értékben interaktív táblák, projektorok és számítógépek, valamint 40 millióért tanulói laptopok tették teljessé és modernné 2011-re az oktatást. A pedagógusok továbbképzését a kompetencia alapú oktatás bevezetésére a TÁMOP- pályázat kereteiből biztosították, 65 millió forintért.

2017. október 11., 06:04