Fényképek és dokumentumok gazdag kiállítása fogadta szombaton az érkezőket a Rákóczi kultúrotthonban, ahol kettős jubileumra emlékeztek.

1987. október 25-én nyitotta meg kapuit a szlovák tájház az Alkotmány utca 55-ös számú házban, ahol a példaértékű gyűjteményt állították össze az elmúlt 30 évben, nem beszélve a számtalan programról, amelyeknek helyet adott a helyi szlovák nemzetiség hagyományait felidéző épületegyüttes.

Ahogyan Lazók Zoltán polgármester fogalmazott: A Kárpát-medence mindig is soknemzetiségű térsége volt Közép-Európának. A magyar államiság létrejöttét követően a magyarság hol békében, hol konfliktusokkal terhelten, de együtt élt az itt lévő nemzetiségekkel. Ugyanakkor Oroszlány történetében különösen nagy szerepe van a szlovák nemzetiségnek. Mindig is ügyeltek arra, hogy hagyományőrző, konfliktuskerülő képet közvetítsenek önmagukról a nemzet, és a felnövő nemzedék számára. A tájházban kiállított emlékek felidézik az egykori viseleteket, a mindennapi élet tárgyait, a földművelés és mesterségek eszközeit.

- Ugyanakkor a tájház számtalan közösségi eseménynek, kulturális rendezvénynek is otthona volt az elmúlt 3 évtizedben, igazi, barátságos közösségi hajléka az ó-faluban élőknek és a város lakóinak. A szlovák önkormányzat, a szlovák klub és a Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szinte minden rendezvényénél szerepet kap az emlékhely és annak pajtája, udvara – mondta a városvezető.

A délelőtti ünnepséget követően délutánra ismét megtelt a kultúrotthon, amikor is az Ocskai Simon által 10 éve alapított Kridlovka ifjúsági zenekar adott nagysikerű jubileumi koncertet.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2017. október 15., 13:07