Két helyi gyökerű képzőművész tárlatát nyitotta meg Lazók Zoltán polgármester a művelődési központban péntek délután, aki többek között arról szólt, hogy olyan alkotók munkáit tekintheti meg a közönség, akiknek kötődése, fiatalkori eszmélése, a világ felfedezése Oroszlányhoz fűződik.

A városvezető a kiállítók életútját ismertetve elmondta: Farkas Gábor 1961-ben itt született. Az általános iskolában kezdett rajzolni, festeni, a titkokat pedig Vámos Sándor tanárúrtól leste el, aki megismertette vele a pontokból készülő grafikát. Ennek lényege az apró, elkülönülő színű pontok alkalmazása a mintákban, hogy ezek összeállva képet alkossanak a realista ábrázolás helyett. Elsőként az 1880-as évek végén a művészi kritikusok készítettek hasonlókat, hogy nevetségessé tegyék az úgynevezett nagy művészek munkáit, mára azonban a neo-pointilistának is nevezett stílus teret nyert, elfogadottá vált.

Bárdos József 5 évesen, 1962-ben érkezett Oroszlányba szüleivel. A Ságvári iskolában Sashegyi Lászlóné segítette első próbálkozásait, majd Zámbó Kornél szakkörében mélyült el az ábrázolás, a grafika és festészet világában. 1977-ben költözött Tatabányára, ahol 1981-től 1983-ig Krajcsirovics Henrik képzőművészeti műhelyében fejlesztette ábrázolástechnikáját. Munkásságára Salvador Dali volt nagy hatással.

Tükröződések és a Metál színek és formák címet viselő összeállítások november harmadikáig tekinthetők meg az OKSZÍK-ban.

2017. október 21., 08:54