Elkészítette az önkormányzat a térség Foglalkoztatási Stratégia és Akcióterv című anyagát, amit Árva Ferenc, a Varikont Kft. munkatársa ismertetett az Oroszlányi Járási Foglalkoztatási Paktum legutóbbi ülésén.

Mint az az anyag helyzetértékelésében olvasható, nem áll rendelkezésre helyben elegendő mennyiségű és az elvárásoknak megfelelő szaktudással rendelkező munkavállaló jelenleg, s ezt a hiányt a végrehajtott/tervezett bővítések, fejlesztések tovább generálják.

A hiány részben demográfiai okokkal, részben a szűkebb – tágabb térség gazdasági fejlettségével és az ebből adódó „elszívó” hatással, bérverseny helyzettel indokolható. A „minőségi hiány” talán legfontosabb oka a szakképzési rendszer (beleértve a felsőfokú oktatást is) rugalmatlansága, ami a cégek igényeinek, elvárásainak csak részben felel meg.

A megoldást segítheti a kínálati oldal minőségének javítása (át- és továbbképzés), a rugalmas szakképzési formák „megtalálása”, a partnerek kapcsolati hálózatainak kiaknázása a toborzásban, valamint a partnerség, a kommunikáció összehangolása, fejlesztése.

A kvalifikáltabb (felsőfokú) képzettségek közül hiány van a beszerzés, pénzügyi, mérnöki, értékesítés, labor, minőségügyi, villamos karbantartó mérnök, PLC mérnök, raktárvezető szakmákban. A középfokú szakképzettségek körében labor-technikust, hegesztőt, karbantartót, gépkocsivezetőt, szerszámkészítőt, villanyszerelőt, forgácsolót, lakatost keresnek elsősorban, de jelentős kereslet tapasztalható a gépi forgácsoló, CNC gépkezelő, gépgyártás-technológus, raktáros, minőségügyi munkatárs, öntő-olvasztár, építőipari szakmunkások (kőműves, hidegburkoló, ács, stb.) iránt és a vendéglátóiparban (pl. szakács) is. Jelentős kereslet van a térség munkaerőpiacán az általában szakképzettséget nem igénylő operátor munkakörre.

A bemutatott Foglalkoztatási Stratégia 10 prioritást jelölt meg a helyzet kezelése érdekében:

  • 1. Fiatalok munkaerő-piaci integrációja,
  • 2. Egész életen át tartó tanulás ösztönzése a szak- és felnőttképzés támogatásával és fejlesztésével,
  • 3. A szakképzés fejlesztése, a duális képzés elterjesztésének támogatása,
  • 4. Munkaerő-piaci alkalmazkodóképesség fejlesztése, munkáltatói igényeken alapuló munkaerő-fejlesztési programok támogatása
  • 5. A munkahelyi rugalmasság ösztönzése, a munka és a magánélet összehangolásának elősegítése, a kisgyermekes nők foglalkoztatásának támogatása
  • 6. A foglalkoztatás ösztönzése, foglalkoztatói fejlesztések támogatása
  • 7. Munkaegészségügy és munkabiztonság fejlesztése,
  • 8. Szociális gazdaság, non-profit foglalkoztatási programok támogatása
  • 9. Munkaerő-piaci belépés segítése,
  • 10. Hátrányos helyzetű munkanélküliek és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása.
2017. november 03., 07:10