Több mint félmilliárd forintnyi pályázati pénz érkezik Oroszlányba a különböző címeken meghirdetett és nyertes pályázatoknak köszönhetően jelentette ki a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

Ebből a Hamvas Béla Gimnáziumban 26,6 millió forintot költhetnek természettudományi laborok felállítására és a hozzátartozó szertárak kialakítására, a József Attila Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése 334 millióba kerül, míg a Komárom-Esztergom Megyei Gyermekvédelmi Központ Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Általános Iskola 150 milliót költhet prevenciós programjának megvalósítására.

A tájékoztatón, amelyen Lazók Zoltán polgármester is részt vett, Schanda Tamás, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusban megvalósuló operatív programban Magyarország erősítését segítik elő, amelynek eredményei a magyar lakosok és a helyben élők életkörülményeinek javítását szolgálják. Az Emberi Erőforrások Operatív Program (EFOP) a humán területek összes ágát érinti: ide tartoznak az egészségügyi fejlesztések, az oktatás, a családokkal, fiatalokkal foglalkozó szociális intézmények, a társadalmi felzárkózást támogató területek. Kiemelte, középpontban az ember áll, valamint az emberekből álló közösség támogatása.

Mint elhangzott, megyénkben csak az EFOP pályázatoknak köszönhetően a fejlesztések megközelítik a 10 milliárd forintot, de ez az összeg még emelkedni fog. A magyar kormány célja a tudásalapú társadalom erősítése, ehhez nélkülözhetetlen a korszerű és fejlett infrastrukturális háttér az oktatásban – mondta az államtitkár.

Czunyiné Bertalan Judit az oroszlányi járásban történő fejlesztésekről is beszámolt: a települések közül a szákszendi Öveges József Általános Iskola infrastrukturális fejlesztésére 20,2 millió forint jut. Megtörténik a 40x20 méter alapterületű aszfaltozott kültéri kézilabdapálya felújítása, korszerűsítése, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, valamint a tantermek, iskolai folyosók felújítása, akadálymentesítése. A bokodi intézmény tornatermének és tantermeinek felújítása 20,3 millió forint értékben valósul meg, 3 tanterembe pedig új bútorok kerülnek, és Kecskéd is sikeresen pályázott az EFOP forrásaira.

2017. november 23., 14:52