Helyi vállalkozók, ipari parki cégvezetők, vezető munkatársak fogadták el a meghívást az önkormányzat hagyományos vállalkozói estjére csütörtökön.

A sportcsarnok konferenciatermében Lazók Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, a park területén működő vállalkozások folyamatosan fejlődnek és fejlesztenek. Beruházásaik értéke meghaladja a 143 milliárd Ft-ot és a cégek árbevétele évről-évre folyamatosan növekszik, míg 2015-ben 238 milliárd volt, ezzel szemben 2016-ban már 265 milliárd az összesített nettó árbevétel. Megyénkben, ahol igazán komoly vállalatok vertek gyökeret a BorgWarner harmadik, a Suez tizenegyedik, a Wescast tizenötödik, míg a BorgWarner TTS a huszonnegyedik az árbevételi rangsorban.

- Oroszlány Város Önkormányzata, hogy megfelelő teret és lehetőséget biztosítson a már betelepült cégeknek, illetve más helyi vállalkozásoknak, továbbá a park minőségi szintjének emelése érdekében 2016. novemberben pályázatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz az Ipari Park bővítésére, illetve a Tudományos és Technológiai Park címre.

Jó hír, hogy az országban 9. településként megkaptuk ezt, így az ipari park területe is bővülhetett 74,2 hektárról 121,9 hektárra – fogalmazott a városvezető, majd így folytatta: Mint minden fejlődés esetén, mi is találkozunk ennek a folyamatnak előnyeivel és árnyoldalaival. Jó az, hogy dinamikusan nő iparűzési adóbevételünk, hogy folyamatosan nő a foglalkoztatási mutató, hiszen Oroszlányban 2017. június elejére 3% körülire csökkent az álláskeresők aránya. A fejlődéssel jár az ingatlan.com legutóbbi felmérése alapján az, hogy megyénkben a legnagyobb mértékben Oroszlányban emelkedtek a házak átlagos négyzetméterárai egy év alatt, több, mint 85 ezer forinttal (249 ezer forintra), ezzel a városok között Oroszlány most a második legdrágább, Tata után.

- Mindez azonban magával hozta azt is, hogy a helyi vállalkozások szinte hálóval keresik az új munkaerőt, hogy mielőbb megoldást kell találni a rendkívül megemelkedett forgalomra, s nem utolsó sorban folyamatosan fejleszteni kell a szolgáltatások, az infrastruktúra színvonalát. A munkaerőigény kielégítésére több projekt is indult az elmúlt hónapokban, s a többi említett feladat megoldására is rendelkezünk tervekkel, amelyek azonban pénzbe kerülnek, sok-sok pénzbe.

- Ezért is tartom szükségesnek a folyamatos kapcsolattartást, és a maihoz hasonló találkozókat, amelyek reményeim szerint jó alkalmat szolgáltat az ismerkedésre, a személyes párbeszédre, s arra, hogy a jövőben még sikeresebb, gyümölcsözőbb együttműködést tudjunk kialakítani, mindannyiunk érdekében – összegzett a polgármester.

2017. november 24., 07:16