Csak pár érdeklő volt jelen kedden délután a Településképi Arculati Kézikönyvvel és a településképi rendelettel kapcsolatos második lakossági fórumon, bár, mint azt Sólyom Jöran, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondta, a legnagyobb közösségi portálon 1600-an nézték meg, s 664-en le is töltötték a dokumentumokat. Közel húsz hozzászólás, reagálás volt az anyagokra, s többen túl általánosnak tartották azok megfogalmazását.

Takács Eszter, Oroszlány főépítésze köszöntötte a jelenlévőket, majd Szendrei Zsolt, a HÉTFA elemzőközpont munkatársa mutatta be az elkészült anyagot, ismertetve többek között annak felépítését, kutatásaik eredményét, amelyek közül külön is megemlítette, hogy az általuk megkérdezettek 50%-a elégedett jelenlegi lakóhelyével, nem lakna a város más területén, ami pedig jó hír, hogy a válaszadók elenyésző hányada szeretne csak elköltözni Oroszlányból.

A dokumentumok megalkotásával kapcsolatos törvény célja, hogy a helyi közösségek gondolják végig, milyen környezetben szeretnének élni, vita alakuljon ki arról, hol szeretnének családjaik számára lakóhelyet biztosítani.

Mint az elhangzott, a jövőben önkormányzati rendelettel megalkotott jogszabály egy új eszköz a településkép formálására. Segíteni hivatott a város arculatának esztétikus kialakítását, feltérképezi Oroszlány karaktereit, rávilágít az értékekre, jó példákat mutat be, s nem utolsó sorban javaslatokat fogalmaz meg a környezet formálására.

2017. november 29., 08:49