A karácsony üzenete, a csend, a béke és a szeretet még itt van a szívünkben. Még halljuk a csodálatos csengettyűszót, és abban a nyugalmas szeretetben lépünk át az új évbe, ami körülvett minket karácsonykor.

Az ünnepek gyorsan elszálltak, de én azt kérem, ne engedjék el az ott átélt pillanatokat. Minden nap szükségünk lehet a karácsony hordozta nyugalomra, szeretetre és bölcsességre.

Legyen 2018. boldogabb, sikeresebb, békésebb, mint az ó-esztendő. Boldogabb a családi életben, sikeresebb a munkában, és békésebb kettészakított országunk lakóinak lelkében.

Azt gondolom, valamennyien mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött, és sokunk álma, vágya valósult meg 2017-ben.

A teljesség igénye nélkül emlékeztetnék néhány, a mindennapi életünket megkönnyítő munkára:

  • Új körforgalmi csomópont kialakítása a Rákóczi út-Táncsics utca-Bánki Donát utca csomópontjában.
  • a Petőfi udvar 6-7. szám alatti, 24 lakásos lakóépület teljes felújítása.
  • Befejeződött a Rosenberg és Táncsics úti járdaépítés és a közterület rendezése. Az Április utcában, a Táncsics úton, a Fürst utcában összesen mintegy 120 új parkoló épült meg.
  • Megújult a volt Arany iskola tornaterme és a kiszolgáló helyiségek, ahol a küzdősportok képviselői leltek otthonra. Jelenleg is zajlik a súlyemelő edzőterem felújítása.
  • Felavattuk a Kocsedó emlékhelyet és a Szent Borbála szobrot, és az év során megújultak emlékműveink, szobraink.
  • A Borbálai Óvodában megtörtént a szennyvízcsatorna rendszer átépítése és felújítása, jövőre tervezzük az épületek teljes felújítását.
  • Új játszóeszközök kerültek beszerzésre és telepítésre a iskoláinkban több helyen a játszótéri eszközök fokozatos pótlása, cseréje valósult meg.
  • Az Oroszlány - Kecskéd – Környe – Tatabánya kerékpárút előkészítése jól halad, az előzetes régészeti feltárás szintén folyamatban van, tavasszal elkezdjük az építést.
  • Az Oroszlányi Bányászati Múzeum turisztikai fejlesztésére 500 millió forintos támogatást nyertünk, a vonatkozó tervek és forgatókönyvek kidolgozása folyik. Jövőre itt is elkezdődnek a kivitelezési munkák.
  • Az Oroszlányi Ipari Park megkapta a „Tudományos és Technológiai Park” címet, így lehetővé vált területének mintegy 50 hektárral történő növelése.

Mint utaltam rá, nem teljes a felsorolás, de talán érzékelhető, hogy az önkormányzat minden lehetőséget megragad, amivel szebbé, otthonosabbá tehető településünk.

Saját erős fejlesztéseink mellett, közel további félmilliárd forintnyi pályázati pénz érkezik Oroszlányba a nyertes pályázatoknak köszönhetően.

Ebből a Hamvas Béla Gimnáziumban 30 millió forintot költhetnek természettudományi laborok felállítására és a hozzátartozó szertárak kialakítására, a József Attila Általános Iskola új épület-szárnyat kap, ami több mint 300 milliós költségvetéssel rendelkezik.

Életminőségünket nagyban befolyásolja a kulturális programok kínálata és színvonala, az egészséges életmód, a sportoláshoz kapcsolódó lehetőségek. Meggyőződésem, hogy ezeken a területeken is ki tudtuk szolgálni az itt lakók igényeit, és erre törekszünk a jövőben is.

Az Erős emberek versenye, a bányásznapi programsorozat és az adventi programok kedvelt szórakozást és megfelelő hangulatot nyújtottak az Oroszlányiaknak.

Az újév beköszöntekor szokás, hogy szeretteinknek, barátainknak, önmagunknak fogadalmat teszünk. Talán szilveszteri fogadalmainkat kiegészíthetnénk néhány közös vállalással. Miért ne törekedhetnénk az előttünk álló esztendő minden napján arra, hogy nagyobb tisztelettel legyünk a másik iránt, hogy jobban megbecsüljük egymás teljesítményét, minden jóravaló és jóra törekvő ember személyes erőfeszítését.

Miért ne tehetnénk olyan fogadalmat, hogy az előttünk álló esztendőben még az eddiginél is jobban tiszteljük egymásban az embert?

Azt hiszem, hogy kevés fontosabb dolog van Oroszlány életében, mint hogy valódi közösség legyen hajtómotorja a további fejlődésnek. Hogy itt minden polgár érezhesse: a mindennapok során számíthatunk egymásra bajban és örömben egyaránt.

Ezen gondolatok jegyében kívánok mindenkinek sikerekben gazdag, erőben és egészségben megélt új esztendőt!

2017. december 31., 13:48