A települések környezeti kultúrájának megóvása, valamint hatékony fejlesztése érdekében a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény szerint elkészült Oroszlány Településképi Arculati Kézikönyve (a továbbiakban: TAK), valamint a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelete.

A TAK feladata, hogy feltárja és ismertesse a településen belül jól elkülönülő egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit, és ennek figyelembevételével javaslatot tegyen a településképhez illeszkedő építészeti elemek kialakítására.

A TAK megalkotása kiemelkedő jelentőséggel bír a városunk életében. Segíti a város meglévő értékeinek feltárását, áttekintését és szemléletes bemutatását, hozzájárul a város karakterjellegeinek azonosításához, javaslatokat fogalmaz meg a környezet formálására vonatkozóan, tanácsokkal támogatja az építési és zöldfelület alakítási folyamatokat és nem utolsó sorban jó példákat vonultat fel és inspirációt nyújt a jövő építői számára.

A rendelet célja Oroszlány épített környezetének megőrzése érdekében a helyi építészeti értékvédelemmel, a településképi szempontból meghatározó területek megállapításával, a településképi követelmények meghatározásával, a településkép-érvényesítési eszközökkel és a településképi kötelezésekkel kapcsolatos szabályok megállapítása.

Közös felelősségünk, hogy a meglévő és új építések segítsék Oroszlány településképének minőségi formálását, hozzájáruljanak a városi környezet jobbá tételéhez, valamint fejlődésünk harmonikusan illeszkedjen az épített és természeti értékek által meghatározott táji környezetbe.

Oroszlány Településképi Arculati Kézikönyvéről bővebben itt tájékozódhat.

-városháza-

2018. február 22., 11:47