Lazók Zoltán polgármester üdvözölte hétfőn délelőtt a település intézményvezetőit, egészségügyi és rendészeti szakembereit a Szociális Szolgálat gyermekvédelmi tanácskozásán, amelyen ott volt File Beáta jegyző is.

A városvezető szükségesnek tartotta kiemelni, hogy 21 évvel ezelőtt, 1997-ben született meg Magyarországon a gyermekvédelmi törvény, amely mérföldkő a gyermekvédelem történetében. A jogszabály alapvető változásokat követelt egyrészt a gyermekek védelméről való gondolkodásban, másrészt a gyermekek védelmével foglalkozó intézményrendszerben is. Óriási előrelépést jelentett a magyarországi gyermekvédelemben az, hogy nem csak a közvetlenül veszélyeztetett, védelemre szoruló gyerekekre terjed ki a jogszabály hatálya, hanem valamennyire.

- Oroszlány szociális szolgálatának és ellátórendszerének is kiemelt feladata, hogy életre szóló esélyt kínáljon a gyermekeknek. A szakemberek mindannyian azért dolgoznak, hogy esélyt adjanak arra, hogy a fiatalok boldog felnőttkorba léphessenek – fogalmazott.

Gombosné Márkus Anita, a Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálat vezetője foglalta össze az elmúlt év tapasztalatait, és fogalmazta meg legkritikusabb területeket, amelyek fokozott odafigyelést igényelnek.

Mint mondta, minden jogszabály annyit ér amennyit be tudnak belőle tartani. Nagyon sok minden a jogszabályokat alkalmazó embereken múlik, hogy milyen az ő együttműködésük, egymással való kommunikációjuk, konszenzus készségük.

Hangsúlyozta azt is, hogy a szociális terület soha nem volt egy hasznot hozó és nyereséget termelő ágazat, mert csak pénzt visz el. Viszont nagyon fontos, hogy a döntéshozók felismerjék azt, hogy ez az a terület, ahol lecsapódnak a társadalomban tapasztalt egyenlőtlenségek, itt találkoznak a szakemberek a családban felmerülő konfliktusokkal, párkapcsolati, gyermeknevelési, anyagi, mentális, pszichés problémákkal.

- Többször beszéltünk már arról, hogy milyen eszköz van a családsegítő az esetmenedzser kezében, ha változást szeretne elérni az egyénnél a családnál, vagy a közösségben. Őszintén be kell vallani, hogy nem sok. A családsegítők eszközrendszeréhez hozzátartozik a saját személyiségük és a személyiségük által a képessé tevés eszköze. Nagyon nehezíti a munkát az, hogy a jelzőrendszer jogosan várja el a változást és kéri a segítséget, viszont az eredmény nem a mi elszánásunkon, akaratunkon múlik hanem az egyénén, családén, közösségén. Hiszen akkor van eredmény, ha a szülő, a gyermek önmaga is szeretné és akarja a változást és képes ezért tenni, változtatni – adott rövid betekintést a nehézségekbe Gombosné Márkus Anita, aki ezt követően részletesen is elemezte a jelzőrendszer által észlelt problémákat, statisztikai adatokkal alátámasztva az elmondottakat.

Ezekről külön anyagban számolunk be!

2018. február 27., 09:36