Mostanáig az Infotörvény szabályozta hazánkban az adatkezelés szabályait, május 25-től a GDPR (General Data Protection Regulation - Általános Adatvédelmi Rendelet), az EU adatvédelmi rendelete azonban jelentősen megváltoztatja az adatkezelési szabályokat Magyarországon – hangzott el többek között a vállalkozói fórum pénteki ülésén, ahol ott volt Lazók Zoltán polgármester is.

A munkáltató kiemelt feladata lesz a különböző belső szabályzatok és utasítások elkészítése mellett, hogy biztosítsa szervezeténél az adatkezelést megfelelő módon, a törvényi előírásoknak megfelelően végzését, tájékoztassa az érintetteket, akinek adatait kezelik és kérje hozzájárulásukat, bizonyosodjon meg róla, hogy adatot csak addig kezelnek, amíg arra valóban szükség van, biztosítsa, hogy a kezelt adat megfelel a valóságnak, gondoskodjon a tárolt adatok tökéletes biztonságáról, tartsa tiszteletben az emberek azon jogát, hogy bármikor kérhetik adataik törlését, végezzen mindig adatvédelmi hatásvizsgálatot, amikor új adatkezelésbe kezd és bizonyosodjon meg róla, hogy cége tökéletesen felkészült az új jogokra, melyeket a GDPR biztosít! Ilyenek többek között a hozzáférési jog, valamint a módosításhoz, töröltetéshez való jog.

Biztosítsa továbbá, hogy cége minden adatot megfelelően, biztonságosan megsemmisít, amikor azokra nincs többé szükség, adatokat csak arra jogosult, megbízható kollégákkal osszon meg és legyen erről írásos dokumentum, probléma - pl. adatvédelmi incidens - esetén pedig cselekedjen a lehető leggyorsabban!

A fórumon az adatvédelem és adatkezelés területén bekövetkező változásokról dr. Árvay Nikolett ügyvéd, valamint Fa Emese folyamatfejlesztési szakértő tájékoztatta a jelenlévőket.

2018. március 10., 11:31