Schäffer Attila és Hagymási Zoltán, az Oroszlányi Szabadidő Egyesület (OSZE) két labdarúgó trénere kezdeményezte annak a külföldön már régóta gyakorolt edzési módszernek, a coervernek a megismertetését a térségben, aminek bemutatására sikerült megnyerni Szalma Józsefet, a Coerver Coaching magyarországi igazgatóját.

A keddi bemutatóedzésen a volt válogatott labdarúgó elmondta: a Holland gyökerű, immár 34 éves múlttal rendelkező módszert olyan topfutballklubok is alkalmazzák, mint a Real Madrid, a Bayern München, a Manchester United vagy éppen az angol, illetve a francia labdarúgó-szövetség, Gareth Bale és Cristiano Ronaldo pedig személyében is példa az eredményességére.

Az utánpótlásedzésen – amit megtekintett Lazók Zoltán polgármester is – Boros György U13-U14-es tanítványaival foglalkozott elsőként Szalma József, aki a bemelegítést követően labdás gyorsaságjavító, cselezést erősítő feladatokon keresztül szemléltette a jelenlévő szakembereknek a coerver módszert, aminek alapja az egyén, a játékosok technikai tudása, nem pedig a csapat vagy a taktika.

A legfontosabb, hogy a játékosok először a labdával tanuljanak meg bánni (mindkét lábbal), ezután pedig kis létszámú (egy az egy, kettő a kettő ellen stb.) játékok segítségével a futball lényegét sajátítsák el. Amikor ez megvan, akkor érdemes azzal foglalkozni, adott esetben hogyan lehet egy fiatal labdarúgót beépíteni a csapatba.

2018. április 04., 10:49