A művelődési központ adott otthont csütörtökön a megyei pedagógiai szakszolgálatok V. szakmai napjának, melyen a helyi tagintézmény vezetője, Madariné Molnár Tünde köszöntötte elsőként Oroszlány vendégeit.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő üdvözlő beszédében a fejlődés, fejlesztés, nevelés hármasának fontosságára hívta fel a szakemberek figyelmét, kiemelve, hogy 30 évvel ezelőtt teljesen más problémákkal kellett megküzdeni, de ahogyan változik a társadalom, korjelenség lett az elidegenedés, ami pszichés zavarokat okozhat a gyermekeknél.

- A problémákat minél korábban, hamarabb észlelni kell, fel kell kutatni az okokat, és rögtön meg kell kezdeni a fejlesztést – fogalmazott.

Lazók Zoltán polgármester rövid városbemutatóját követően arról szólt, hogy a húszezres Oroszlányban folyamatos fejlesztéssel, új infrastruktúra kiépítésével, gazdasági szerkezetváltással sikerült elkerülni, hogy a ’90-es évek bányabezárásainak ellenére töretlen maradjon a fejlődés. Azonban, a fejlődésnek negatív következményei, árnyoldalai is vannak, amelyek kezelésében a szociális szolgálat mellett kiemelet szerep hárul a pedagógiai szakszolgálatra.

- Meggyőződésem, hogy minél több szakember bevonására van szükség a rendszerbe, hiszen egyre több az olyan gyermek, aki valamilyen problémával, nehézséggel küzd. Az ő számukra a megfelelő terápia elindítását és a fejlesztés megadását a családok segítésén túl nemzetgazdasági érdekek is indokolják. Ebbe a rendszerbe egyre több szellemi, szakmai és pénzügyi energiát kell beletenni, mert mindez pénzben nem kifejezhető megtérüléssel jár – mondta a településvezető.

A konferencián dr. Kelemen Lajos a Kognitív képességek rendszere és fejlesztése az okoskocka fejlesztő eszközökkel címmel, F. Lassú Zsuzsanna Mentális sérülékenység a családban címmel tartott előadást, majd az ebédet követően a szakmai műhelyekben folytatódott a tapasztalatcsere. A témák és a bemutatók között szerepelt többek között a korai fejlesztés, a gyerekek mozgásfejlesztési lehetőségeinek feltárása, a logopédiai szolgáltatás, a gyermekkori hangképzési zavarok kezelési lehetőségei és a nevelési tanácsadás-pszichológia.

2018. április 20., 08:46