Négy felvidéki település iskolája mellett Tata, Csákvár, Dad és a vendéglátók két intézményének együttese ült asztalhoz szombaton délelőtt, hogy összemérjék tudásukat a 21. alkalommal megrendezett történelmi vetélkedőn a művelődési központban.

Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetének és Millenniumi Alapítványának rendezvényén az 1848-49’-es szabadságharccal kapcsolatos tudásukról adtak számot a fiatalok, akiket Lazók Zoltán köszöntött.

Mint azt a polgármester elmondta, a 170 évvel ezelőtti esemény társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el a sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak az Orosz Birodalom katonai beavatkozásával lehetett legyőzni.

- Nemes történelmi időszak, emlékezetes eseményekkel, amelyekből minden bizonnyal színvonalasan felkészültek a csapatok, hogy bebizonyítsák: az utókor méltóan emlékezik, nem fejelti hőseit és mártírjait – fogalmazott a városvezető.

A civil szervezet aktivistái hónapok óta készültek a program sikeres lebonyolítására – hangsúlyozta Járfás Mihály történelemtanár, az anyag összeállítója, egyben a zsűri elnöke, aki hozzátette: előzetes feladatként minden résztvevőnek a lakóhelye szerinti forradalmi eseményekről kellett útikalauzt készítenie, egy saját képzőművészeti alkotást bemutatnia, és egy önálló költeménnyel is meg kellett emlékeznie a szabadságharcról. A helyszínen pedig festmény mozaik kirakása, történelmi totó, tesztek és kifejtős kérdések nehezítették a versenyzők dolgát.

A több, mint kétórás megmérettetés végén a zsűri értékelte a teljesítményeket, ami ezen a napon a legjobban a felvidéki Bátorkeszi iskolásainak sikerült. Második lett a tatai református gimnázium, harmadik pedig a tavalyi győztes, az oroszlányi Hunyadi iskola, de a vetélkedő valamennyi résztvevője értékes ajándékokkal, s minden bizonnyal maradandó élményekkel térhetett haza.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2018. április 21., 22:00