1849. április 19-én Nagysallónál (ma Tekovské Lužany) zajlott le az 1848-49-es szabadságharc legvéresebb csatája a magyar honvédek és a császári seregek között.

A harcban Görgey Artúr csapataival győzelmet aratott Ludwig von Wohlgemuth altábornagy császári alakulatai felett. A csatatéren 1400 halott és sebesült maradt. A győzelem és az elesett lévai katonák tisztleletére 1871-ben Léva város hölgyei emlékművet állítottak a felvidéki település temetőjében, amit 2015-ben újítottak fel.

A 169 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve április 22-én tartott ünnepséget a CSEMADOK helyi szervezete, immár harmincadik alkalommal.

- Összefogás nélkül nincs jövője a magyarságnak - jelentette ki Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, a megemlékezés szónoka, aki hozzátette: a magyarságnak csak és kizárólag akkor van jövője - még ezekben az időkben is, amikor a Kárpát-medencei magyarság nagy része már az Európai Unió állampolgára -, ha meg tudja tartani közösségeit és nyelvét, meg tudja őrizni identitását Léván, a Felvidéken, vagy a Kárpát-medence bármely sarkán.

Az ünnepség koszorúzással zárult, melyen a helyi és anyaországi szervezeteken kívül Oroszlány képviseletében Lazók Zoltán polgármester, valamint Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség elnöke helyezte el a tisztelet virágait vasárnap a mementó talapzatánál.

2018. április 23., 09:15