Hír | Kultúra

Különleges történelmi kalandozásra invitálta az érdeklődőket kedden délután a művelődési központban Katona Csaba, az MTA történettudományi intézetének munkatársa, aki a sörök világába kalauzolta a jelenlévőket.

Béke Ildikó, az Így írnak Ők … sorozat háziasszonya köszöntötte az előadót, és mindazokat, akiket nemcsak a sör története, de a kóstolása is a házba csábított, hiszen az előadás közben hat fajta különleges cseh sör szemléltette a különböző fajtákat és ízvilágukat.

Katona Csaba 5-6 ezer évet ugrott vissza az időben, szemléltetve, hogy már akkor is kedvelt foglalatosság volt a kesernyés ital készítése. Szudánban és Kínában találtak erre utaló bizonyítékot a régészek.

A Reinheitsgebot nevű törvényt 1516-ban hozta IV. Vilmos bajor herceg, miután saját koronája alatt egyesítette Bajorországot. A Reinheitsgebot arra kötelezte a bajor sörfőzőket, hogy a sör előállításához kizárólag árpamalátát, komlót és vizet használjanak. Tilos volt más adalékanyagot hozzáadni a sörhöz.

A csehországi sörfőzést említő első írásos emlék a břevnovi kolostorral kapcsolatos. 993-ban, amikor Vojtěch (Adalbert) cseh püspök felszentelte a kolostort, megtiltotta az ottani Benedek rendi szerzeteseknek a sörfőzést. Ezt a tiltást aztán IV. Ince pápa oldotta fel a XIII. század közepén, amit I. Vencel király kért tőle az „istenfélő és sörszerető” cseh alattvalók érdekében.

Többek között ezekről az érdekességekről is szólt az előadó, miközben az OKSZÍK munkatársai a vértesboglári Szabó Dezsőnek köszönhetően Eggenberg sörökkel kínálták a munka ünnepén a vendégeket.

2018. május 02., 07:47