Érdekes földrajzi kalandozásnak lehettek részesei, akik pénteken ellátogattak az OKSZÍK kamaratermében megtartott előadásra. A Rákóczi Szövetség szervezésében "Burját testvéreink földjén" címmel dr. Tarjányi József címzetes egyetemi docens, Petőfi-kutató, a bécsi Europa-Club titkára tartott 64 fotóval színesített, vetített képes előadást.

A megjelenteket -köztük Rajnai Gábor alpolgármestert - Nagy Csaba, a civil szervezet elnöke köszöntötte, majd bemutatta az előadót.

Mint elhangzott, a vendég adományozta Oroszlány részére azt a Petőfi bronz domborművet, mely az idén március 15-re felújított ’48-as ligetben álló- Petőfi emlékmű táblájára került.

A prezentáció bemutatta az Oroszországhoz tartozó autonóm, gyorsan fejlődő Burját Köztársaság mindennapjait, az ázsiai ország természeti kincseit, a Bajkál világát, egy ismeretlen, ezerarcú világot. Betekintést adott a főváros, Ulan-Ude különleges életébe, majd a Bajkál-tó mentén egészen Barguzinig mutatta be az ottani életformát. Ez a világ az érintetlen nyugalom, a sajátos rezgések halmaza.

Legenda, vagy valóság? Petőfi Sándor feltételezett földi maradványait a Burját Köztársaságban, Barguzinban találták meg 1989. július 17-én. A szakemberek körében is vita tárgya volt szibériai fogsága, csontjainak azonosítása. Egy azonban biztos: az emberek és a táj kétszáz éve változatlan arcát mutatja.

"A burját nép szemében Magyarország a legtiszteltebb ország a világon. Közös gyökereink vannak, hun származásúak vagyunk" - mondta zárszóként az előadó. A tartalmas program rengeteg olyan információt adott Burjátiáról, melyeket nagyon sokan még csak hallomásból sem ismertek.

2018. május 05., 08:50