Szent Flórián több mint 1700 évvel ezelőtt elsőként igyekezett szervezetten beavatkozni a tűzoltásba, hogy megmenthesse az emberek életét, anyagi javaikat. Ráébredt arra, hogy a tűz elleni harcban az egyén csekély ereje nem sokat jelent, de összefogással és a tevékenység összehangolásával a mentés hatékonysága többszörösére fokozható – idézte fel a tűzoltók védőszentjének munkásságát vasárnap délután Szabó Imre parancsnok, az Oroszlányi Önkormányzati Tűzoltóság ünnepségén.

Az eseményen megjelent többek között Lazók Zoltán polgármester, File Beáta jegyző, Emődi Ferencné járási hivatalvezető és Papp Péter, a tűzoltó köztestület alelnöke is.

A nagy elődökre való emlékezés mellett azonban egy különleges alkalomra is sor került a rendezvényen, ugyanis a csapat ekkor vehette át eddigi, 16 éves tevékenysége elismeréseként azt a csapatzászlót, melyen ez a felirat olvasható: A bajban segítünk!

Az átadás alkalmából Lazók Zoltán arra emlékeztetett, hogy a 2002. június 15-én megtartott tűzoltó egyesületi közgyűlésen alapították meg az oroszlányi önkéntes tűzoltóságot, mint köztestületet. A város fejlődése, az ipari park létrehozása és fokozatos fejlődése indokolttá tette, hogy Oroszlányban megfelelően működő tűzoltóság legyen, s az azóta eltelt 16 év igazolta, hogy jól döntöttek az alapítók. Bebizonyosodott, hogy ha vészhelyzet alakul ki, akkor mind településen, mind azon kívül önzetlenül segítenek a veszély elhárításában, a káresemény felszámolásában.

- Amikor erre az időszakra emlékezünk, feltétlenül ki kell fejeznünk hálánkat mindazoknak, akik ebben a közösségben teljesítettek szolgálatot, s valamennyiük munkájának egyenes következménye a mai különleges alkalom, a csapatzászló átadás. Ez a zászló rendkívül fontos szimbólum. Az együvé tartozást, a bajtársiasságot, azt a közösségi szellemet fejezi ki, amely jelképezi, hogy képesek egy közös cél érdekében egymás mellé állni és teljesíteni a küldetést, mely során emberéleteket, értékeket mentenek. Önök, illetve elődeik mindvégig becsülettel, legjobb tudásuk szerint szolgálták Oroszlány és a térség lakóit. Örülök, hogy most itt vannak elöljáróik is, akikkel közösen sokat tettek azért, hogy együtt ünnepelhessünk. Az önök munkájára eddig is nagy szükség volt, és ez így lesz a jövőben is. Legyenek büszkék mindarra, amit eddig elértek, és továbbra is végezzék legjobb tudásuk szerint a munkájukat mindannyiunk érdekében – fogalmazott a polgármester.

Hagyomány az oroszlányi lánglovagoknál, hogy titkos szavazással minden évben megválasztják „Az év tűzoltóját”. Tavalyi teljesítménye alapján most Szám Dávid érdemelte ki a kitüntető címet.

Az ünnepi megemlékezést az önkormányzat és a társszervek képviselőinek koszorúzása zárta a Szent Flórián téren felállított kopjafánál.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2018. május 07., 09:16