Több mint harminc érdeklődő diák kereste fel pénteken az oroszlányi mentőállomást, ahol két nevezetes alkalomból szerveztek nyílt napot.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület, így e napon ünnepeljük a mentősöket Magyarországon. A másik aktualitást az adta, hogy 70 éves jubileumát ünnepli ezekben a napokban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

A fiatalok csoportokban keresték fel az állomást, ahol megismerkedtek 112-es vészhívó szolgáltatás használatának szabályaival, a mentősök és a mentőautók műszaki és technikai felszerelésével, valamint Balaskó Ádám szakmai helyettes vezetésével az újraélesztés alapfogásaival, de a defibrillátor kezelésével kapcsolatban is értékes ismeretekkel gazdagodtak.

Mint az elhangzott a bemutató során, minden helyzetben jól jön a segítség a bajbajutottaknak, de az újraélesztésnek különösképp nagy jelentősége lehet baleseteknél vagy rosszulléteknél.

– Az elsősegélynyújtás minden területére elmondható, de az újraélesztésnél óriási a jelentősége, hogy van-e olyan segítségnyújtó a helyszínen, aki el tudja látni a rászorultat a mentők megérkezéséig – fogalmazott Balaskó Ádám.

A nap folyamán az eseményt felkereste Lazók Zoltán polgármester is, aki az önkormányzat támogatási lehetőségeiről tájékoztatta Nagy Attilát a mentőállomás vezetőjét.

2018. május 13., 06:56