Ünnepségre és munkájuk méltatására várták szerda délután a város pedagógusait és óvodapedagógusait a gimnázium nagytermébe, ahol elsőként a Hunyadi iskola diákjainak alkalomhoz illő műsora lepte meg a megjelenteket.

Lazók Zoltán köszöntőjében többek között kiemelte: A pedagógusnap az önök ünnepe és a mi köszönetnyilvánításunk napja. Nagyon nehéz szakmát, hivatást választottak, s, hogy milyen fontosat, hogy mennyi múlik áldozatos munkájukon, azt talán nem is kell mondanom. A fiatalság szemléletformálásának, műveltségének a pedagógus társadalom a záloga. Az óvodapedagógusok a szülői gondoskodást pótolják, megtanítják gyerekeinket a felnőttekbe és a világba vetett bizalomra, a tanárok pedig nagyban alakítják egy-egy diák életpályáját és jövőképét, világlátását, úgy, hogy sokszor akarva-akaratlan, beivódik saját személyiségük is. Köszönet ezért önöknek!

- A törvényi változásoknak való megfelelés egyre inkább embert próbáló, hiszen permanens átalakulást él meg az oktatás, ami komoly terheket ró önökre. A változásoktól én mégis azt remélem, hogy sokat adnak majd a pedagógusoknak, hogy talán az egész pedagógus társadalom számára visszahozzák azt az utóbbi évek során elvesztett eszközt, amellyel munkájukat hitelesen és következetesen végezhetik, melyet a megérdemelt megbecsülés övez és a pedagógus munka fontossága újra visszanyeri régi fényét - a cél eléréséhez az önkormányzat a jövőben is hathatós segítség fog nyújtani. Amikor a napi gondok és problémák kedvüket veszik, mindig gondoljanak gróf Széchenyi István szavaira: „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma. Nem termékeny lapály, hegyek, ásványok, éghajlat teszik a közerőt, hanem az ész, mely azokat józanon használni tudja. Igazibb súly és erő az agyvelőnél nincs. Ennek több vagy kevesebb léte a nemzetnek több vagy kevesebb szerencséje.” – idézte a „legnagyobb magyar” gondolatait a polgármester.

Az ünnepségen összesen 38-an vehettek át elismerést a városvezetőtől, akik munkáját File Beáta jegyző ismertette és méltatta. Köztük kilencen szolgálati emlékérem kitüntetésben részesültek.

Az elismert pedagógusok névsorát a kapcsolódó mellékletünkben tekintheti meg!

2018. június 07., 08:11