Hír | Kék hírek

A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26. óta évente ezen a napon tartják meg világszerte. Magyarországon 1997. óta tartják hivatalosan a kábítószer-ellenes napot.

Hazánk drogpiaca – az Európai Unió és a világ drogpiacához hasonlóan – az elmúlt években kissé átrendeződött. 2010-2016. között a klasszikus kábítószerek „egyeduralmát” megtörték a 2010-ben berobbant ún. designer drogok. Ezeket az újfajta anyagokat célzottan úgy hozták létre, és dobták piacra, hogy az illegális anyagokhoz hasonló hatással bíró, ámde jogszabályba nem ütköző szerek kerülhessenek a fogyasztókhoz. 2013. óta már büntetőjogi kategória az új pszichoaktív anyaggal való visszaélés.

2016-tól ismét a klasszikus kábítószerek túlsúlya – elsősorban a marihuána és az amphetamin – figyelhető meg. Az illegális drogokkal kapcsolatos magatartásformák mindegyike büntetendő hazánkban. Ha a rendőrség tudomására jut valakiről, hogy akár csak fogyasztott, vagy tart magánál tiltott anyagot, a rendőrség nem mérlegelhet; büntetőeljárás indul a személy ellen. Enyhébb elkövetési magatartásformák – fogyasztás, minimális mennyiség tartása – esetén a törvény lehetőséget ad az elterelésre. Ez azt jelenti, hogy a nyomozóhatóság egy évre felfüggeszti a büntetőeljárást, és ez alatt az egy év alatt egy legalább félévig tartó gyógyító-megelőző kúrán kell részt vennie a gyanúsítottnak, amennyiben vállalja.

Ha befejeződött az elterelés, a kapott igazolás bemutatására a rendőrség megszünteti az eljárást, tehát a személy nem kap büntetés, nem lesz „priusza”. Erre az elterelésre két évente azonban csak egyszer kerülhet sor a két évvel ezelőtti szigorítás óta.

KEM-RFK

2018. június 22., 06:12