Kilencvennégy ember dolgozott lent a mélyben 1983. június 22-ére virradó éjszaka, amikor az oroszlányi bányászat legnagyobb katasztrófája bekövetkezett Márkushegyen. Másnap délig tartott a mentés, de harminchét bányász életét vesztette, öt súlyos és tizenkét könnyebb sérültet kórházba szállítottak. A történtek emléke mély nyomot hagyott az emberekben.

A korabeli hírek szerint éjjel áramkimaradás volt, s leállt a fő ventilátor. Ennek okán megszűnt a szellőzés, ami a metángáz felgyülemlését okozta. Az elbeszélések és a vizsgálatok feltételezése alapján, az áram-visszakapcsolása során keletkezhetett az a szikra, ami a sújtólégrobbanást okozta.

A tragédiát követő évben emlékművet emeltek a Márkushegyi Bányüzem udvarán, amely kőbe vésve őrzi az áldozatok nevét. Itt gyülekeztek péntek délben az MVM, a Vértesi Erőmű és az egykori bányaüzem vezetői, az érdekképviseletek, valamint a környék önkormányzatainak képviselői, polgármesterei – köztük Czunyiné Bertalan Judit és Bencsik János országgyűlési képviselők, Rajnai Gábor oroszlányi alpolgármester, hogy elhelyezzék a kegyelet koszorúit a 35 évvel ezelőtti tragédia emlékére.

2018. június 22., 13:58