A Szociális Szolgálat és a Városháza tizennyolc munkatársa vette át megbízólevelét hétfőn délelőtt. Ők azok a kérdezőbiztosok, akik az október 15-ig tartó felmérés során 1200 hatvan év feletti oroszlányi polgárt keresnek fel.

Mint arról beszámoltunk, a településen a 60 év feletti lakosok száma 4541 fő, az összlakosság 24%-a. Ezért szükséges, hogy az önkormányzat intézkedési tervet dolgozzon ki szociális ellátórendszerének fejlesztésére, kapcsolódó szolgáltatásainak bővítésére, az egyéni problémák kezelhetőségére.

Mint azt File Beáta jegyző a hétfői felkészítő megbeszélésen elmondta, az időskorúak korosztályának aránya folyamatosan emelkedik, ezért szükség van egy intézkedési tervre, valamint az intézmények és szolgáltatások fejlesztésére, ehhez azonban meg kell ismerni az ezzel kapcsolatos igényeket.

Lackovics Irén, a szolgálat vezető-helyettese prezentációjában bemutatta a szociális szolgáltatások jelenlegi rendszerét. Többek között kiemelte a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás és az idősek gondozóháza által nyújtott lehetőségeket. Mint elmondta, fontos a személyre szóló gondozási terv készítése, a társas kapcsolatok, természetes támaszok biztosítása, az autonómia és aktivitás fenntartása, az emberi méltóság megőrzése, a problémamegoldás, a krízis-, valamint konfliktuskezelés.

A szakemberek a felmérést anonim módon végzik, s a kérdőív kitöltése előtt adatlapot, illetve adatvédelmi nyilatkozatot is felvesznek a felkeresett személyekkel.

2018. július 17., 06:55