Hír | Önkormányzat

Oroszlány önkormányzata több mint 100 kilométernyi út és járda fenntartását látja el folyamatosan, melyek közül 49 km belterületi, aszfaltburkolatú, átlag szélességük 5 méter, 13,12 km pedig külterületi, egy része aszfaltburkolatú, többsége kőszórásos, makadám szerkezetű. A 2,1 kilométernyi kerékpárút, mellett több mint 48 km gyalogútról és járdáról is gondoskodnia kell.

A fenntartási tevékenység azonban nem merül ki az utak-járdák karbantartásával, hiszen a munkák kiegészülnek a csapadékvíz elvezető csatornarendszer, az árkok folyamatos tisztításával, az árkok tisztításával, a kátyúk útsüllyedések javításával, helyreállításával, a látást akadályozó növényzet visszavágásával, a megrongálódott közúti jelzőtáblák helyreállításával, illetve az utakon lévő jelzések újrafestésével.

Az utak és járdák felújítása a város pénzügyi lehetőségeinek figyelembevételével előre meghatározott koncepció keretén belül folyik. A felújítási munkákra külön költségvetési sor áll rendelkezésre, és a kivitelezőt rendre pályáztatás útján választják ki.

Ami az árakat illeti, rendkívül sok tényező befolyásolja azokat, hiszen figyelembe kell venni, hogy a régi pályaszerkezetre ráépíthető-e az új pályaburkolat, vagy a pályaszerkezet cserére szorul. Mekkora a tervezési költség, milyen távolságról kell az anyagokat mozgatni, milyen teherbírási mutatókkal kell rendelkeznie, stb.

Utaknál ez az összeg az 50-90 ezer Ft/folyómétertől akár a 200 ezer Ft/folyóméterig, vagy a csillagos égig is emelkedhet.

2018. július 18., 07:49