Oroszlányban az Ady filmszínház 1987-ig működött folyamatosan. Az 50-es évekbeli épület dísze volt Domanovszky Endre 1957-ben festett "Táncoló lányok" című 54 négyzetméteres freskója.

Több tulajdonosváltást követően az önkormányzat 2013-ban vásárolta vissza az épületet. Akkor 100 millió forintra taksálták a felújítás költségeit.

A mozival kapcsolatosan több egyeztetés lefolytatására került sor az elmúlt években. 2016-ban konkrét igény merült fel arra, hogy az épület fizikai leromlását meg kell állítani. Ennek költsége mintegy 18 millió forint lett volna. 2018-ban újabb tartószerkezeti szakvélemény készült, amelyben a szakértő egyértelműen az épület elbontását javasolta. A képviselő-testület határozata szerint az Ady moziban lévő freskó esztétikai helyreállítás nélkül leválasztásra, archiválásra kerül, majd az így megmaradt épületet elbontják.

Hétfőn döntött a kiválasztási munkacsoport, s a három pályázó közül a legjobb ajánlattevővel kötnek szerződést. A kivitelező a freskót a leválasztás előtt megtisztítja, majd kártérképet készít. Sor kerül az anyagvizsgálatra, mikroszkópos fotóarchiválást végeznek, kutatásokat folytatnak, hogy az alkotás két szélén lévő károsodásokat rekonstruálni tudják, majd a megtisztított és konzervált felszínt leválasztják a falról. Ezt követően kisebb darabokban kerül tárolásra a volt Arany iskola épületében, hiszen később a technológiának köszönhetően egy leendő új falfelületre ismét fel lehet helyezni a képet, s akkor kell majd elvégezni a végső restaurálást.

A freskó megmentésének költsége megközelíti a 18 millió forintot.

2018. július 24., 17:19