Hír | Közélet

Alaposan megijesztették szombat reggel az égiek a XXIV. oroszlányi Falunap szervezőit, ugyanis kiadós esővel indult a rendezvény, de aztán minden helyreállt, és kellemes időben zajlottak az események.

Nyolc csapat tagjai álltak a bográcsok mellé a szlovák Tájház udvarán, hogy elkészítsék versenyétkeiket, miközben a szlovák önkormányzat és klub asszonyai sem tétlenkedtek, székelykáposzta és a gulyás rotyogott a kondérokban, de lángossal, házi süteményekkel és frissen készült buktával is várták az időközben érkező vendégeket.

A pajtában tekinthették meg az érdeklődők a magyarországi szlovákok esküvői öltözetének fotódokumentációját, s ott kapott helyet hagyományosan a zöldség-, gyümölcs- és virágkiállítás, amit megtekintett többek mellett Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, de ott volt a rendezvény látogatói között Vujity Tvrtko, a neves tévés személyiség is családjával.

A Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület és az Oroszlányi Szlovák Önkormányzat programjára sorra érkeztek a fellépő csoportok és civil-önkormányzati delegációk Tatabányáról, Vágsellyéről, Kozárovcéből és Myjavából, majd délben megkezdődött az előzetesen meghirdetett versenyek eredményhirdetése.

Koradélután nyílt meg az evangélikus imateremben a Vértesi Erdő Zrt. tárlata Keresztény kultúrtörténeti emlékek a Vértesben címmel, pontosan három órakor pedig megindult a menet, hogy - mint minden évben -, tisztelettel emlékezzenek a szlovák ősökre a Topolya-ligetben felállított emlékhelyen. Innen érkeztek a délutáni programok helyszínére, az Erzsébet -ligeti nagysátorhoz, ahol elsőként a főszervező, Vargáné Vojnár Katalin köszöntötte a jelenlévőket, majd Lazók Zoltán lépett a mikrofonhoz.

Ahogyan a polgármester fogalmazott: együtt élünk és összetartozunk. Közösen élünk át szép és nehéz pillanatokat. Olykor vitázunk egy kicsit, de ez az élet sója, mely kell ahhoz, hogy észrevegyük azokat a pillanatokat, amikor segítenünk kell egymásnak, ha baj van. Különbözőek vagyunk, de van bennünk egy közös pont, hogy mind oroszlányiak vagyunk, és kisebb-nagyobb mértékben mi mindannyian kivesszük szerepünket a közösségi életből. Itt és most a falunapon emlékezzünk a múltunkra és őseinkre is. Emlékezzünk meg azokról, akik évszázadokkal ezelőtt letelepedtek itt! Gondoljunk azokra, akik a legrosszabb időkben is itt maradtak és otthont teremtettek gyermekeiknek.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, aki első alkalommal vett részt a település falunapi eseményein szintén méltatta a helyi szlovákság aktivitását és tartalmas, hagyománytisztelő közösségi életét.

A késő éjszakába nyúló kultúrprogram részeként adták át a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány kultúrájáért) díjakat, s koszorúzták meg a Varga Istvánné, Mariska néni tiszteletére és emlékére készített emléktáblát a Rákóczi kultúrotthon falán.

A téren kirakodóvásárral fogadták a vendégeket, egész délután kézműves és játékos programokkal, lovaskocsizással várták a kicsiket, a szórakoztató műsorban pedig fellépett a Kridlovka zenekar, Bránička néptánc együttes, a Vértes-Gerecse vegyes énekkar, a Duo senior együttes, a Konopa vegyes énekkar, a Šaľan folklór együttes, a Silhouette balettcsoport, s nem utolsó sorban az esemény sztárvendége, Détár Enikő, végül utcabál zárta a XXIV. oroszlányi falunapot.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2018. augusztus 12., 15:24