Több mint egy évtizede alapította a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány kultúrájáért) díjat a Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, amit minden évben a Falunap programjainak keretében nyújtanak át az azt kiérdemlő személyeknek, csoportoknak, együtteseknek, családoknak.

Mint azt az egyik főszervező, Vargáné Vojnár Katalin települési képviselő megfogalmazta: olyan személyeknek jut a kitüntető cím, akik eddigi életük során folyamatosan segítették a faluközösség és a szlovák nemzetiség hagyományainak ápolását. Részt vettek a programok szervezésében és azok megvalósításában, nem egyszer anyagilag is támogatva egy-egy rendezvényt. A díj olyan erkölcsi elismerés, amelyet díszoklevél és Kungl György Munkácsy-díjas szobrászművész Topolya-emlékkút alkotásának kicsinyített mása tanúsít, valamint a kitüntetettek nevét a kút mellett tavaly felállított emlékkapun is megörökítik.

Az idei évben Csikos Lajosné (Erzsike), Korán János, az Oroszlányi Evangélikus Gyülekezet és Schäffer Mihály vehette át az elismerést.

A díjazottak méltatása:

Csikos Lajosné Erzsike
A Szlovák Klub egyik legaktívabb tagja már több mint 10 éve. Rendszeres résztvevője a hagyományőrző rendezvényeknek. Ezeken keresztül ismerte meg és ápolja az oroszlányi szlovák hagyományokat, különösen az étkezési, életvételi szokásokat. Családi, baráti környezetében ezeket tiszteletreméltóan, példamutatóan terjeszti. Örömmel viseli rendezvények alkalmával a szlovák ünnepi ruházatot. Mindezeket szlovák származás, kötődés nélkül elkötelezetten és természetes odaadással teszi.

Korán János
A Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesületnek alakulása óta tagja és aktív résztvevője a közösségi programoknak. Ezen a közösségi munkán keresztül ismerte, szerette meg a szlovák hagyományőrző tevékenységet. A programok legnehezebb, fizikai feladataiban mindig lehet rá számítani, szinte nélkülözhetetlen a májfaállítás, döntés és szüreti felvonulás előkészületeiben, feladataiban. Példamutató, elismerésre méltó a szerepvállalása.

Oroszlányi Evangélikus Gyülekezet
Mind a Szlovák Önkormányzat mind a Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület munkájához rendszeresen kapcsolódik a szlovák hagyományok ápolásában, őrzésében. Gazdagítja és emeli a rendezvények színvonalát, különösen a kétnyelvű szlovák-magyar istentiszteletek tartásával, a régi temetőkerti megemlékezésekkel. A falusi közösség fontos lelki irányítója a szlovák ősökre való visszaemlékezésekkel, a szlovák nyelv ápolásával, valamint a falusi értékek felmutatásával.

Schäffer Mihály
A Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület megalakulásában és újjászületésében családjával, édesanyjával pótolhatatlan munkát végzett Több évig vezetőségi tagként, az ifjúsági klub vezetőjeként egy-egy rendezvény főszervezőjeként példamutató aktivitással tevékenykedett. Szlovák ősei emlékét őrzi, fontos számára a szlovák hagyományok ápolása. Napjainkban is bekapcsolódik a májfaállítás, döntés és szüreti felvonulás programjaiba, melyekbe lehetőségei szerint fiát is bevonja.

2018. augusztus 12., 15:33