A Katolikus Egyház augusztus 15-én emlékezik Szűz Mária halálának és mennybemenetelének ünnepére, Nagyboldogasszony napjára. Az ünnepet Szent István király is megtartotta. Ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Szent István 1038-ban egyébként éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Erre emlékezve leplezte le szerda délután Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Lazók Zoltán polgármester államalapító királyunk szobrát a Szent István téren.

Beszédében Czunyiné Bertalan Judit többek között szólt arról, hogy Szent István alatt kezdődött meg a világi közigazgatás, azaz a vármegyerendszer kiépítése, aminek eredményeként létrejött a Nyugat-Európa államaira jellemző középkori állammodell.

A polgármester az elmúlt időszak emlékműfelújítási programját ismertetve kiemelte: a mintegy 2 millió forintba kerülő program során 2016-ban helyreállították az aradi hősök emlékművét, majd azt követte az ’56-osok tere, 2017-ben a Kossuth szobor, a József Attila szobor és a Trianoni emlékhely, a Millenniumi, illetve a Fáy emlékmű. Idén is folytatódott a program. Elsőként a ’48-as ligetben található, 45 évvel ezelőtt állított Petőfi emlékmű került felújításra, de az emléktáblák is megfiatalodtak a házak falain, a közelmúltban pedig befejeződött a főtéren az 1976-ban felállított „Bányászok” szoborkompozíció restaurálása.

- Azzal a jóleső érzéssel és hangsúllyal avatom fel ma a település új köztéri alkotását, hogy legyen ez emlékezés államalapító királyunkra, s egyben jelképe egy megújuló városrésznek, legyen jelképe a folyamatos megújulásnak, az összetartozásnak és a jövőbe vetett hitnek – fogalmazott Lazók Zoltán.

Az emlékmű leleplezését követően Kutschi András prépost áldotta meg Hunyadi László erdélyi, Magyar Örökség-díjas szobrászművész alkotását, végül koszorúzással zárult a szoboravatás.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2018. augusztus 16., 08:02