Csernyik Zsombor, a 24 ÓRA munkatársa kereste fel a közelmúltban Lazók Zoltánt, akit elsősorban az ipari parkról kérdezett. Az anyag az újság csütörtöki számában jelent meg.

Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért különdíjban részesítette a közelmúltban a megyei önkormányzat az Oroszlányi Tudományos és Technológiai Parkot. A nem mindennapi különdíjról és az ipari park gazdasági jelentőségéről a város polgármesterével, Lazók Zoltánnal beszélgettünk.

Az Oroszlányi Tudományos és Technológiai Park 2016 decemberében, az országban kilencedikként, Komárom-Esztergom megyében pedig elsőként szerezte meg a „Tudományos és Technológiai Park” címet. Ezzel az ország több mint 200 ipari parkja közül elismerésre méltó helyet szerzett magának a település.

- A Tudományos és Technológiai Park több mint egy egyszerű ipari park. Az itt letelepedett társaságok fejlesztenek és kutatnak, szerződést kötöttek magyar egyetemekkel, és együttműködési szerződésben vannak az önkormányzattal is - mondta lapunknak a polgármester.

Lazók Zoltántól megtudtuk: a park fejlődésének alapja a sok évtizedes ipari és termelési hagyományokkal rendelkező szakképzett munkaerő. A dolgozók nagyjából fele helyi lakos, míg másik fele a környező településekről ingázik.

- A park jelenléte és fejlődése hozzájárul ahhoz, hogy a településen csupán két százalékos a munkanélküliek aránya - mondta a városvezető, majd hozzátette: aki Oroszlányon dolgozni akar, az dolgozni is tud. Lehet, hogy nem azt, ami a szíve vágya, de munkát tud találni.

- A gazdasági társaságok többsége több mint tíz éve itt működik. Kulturális rendezvényeket, intézményeket támogatnak, valamit a sportban is szponzorként megjelentek. A betelepült vállalkozások meghatározók a helyi, a térségi és nemzetgazdasági termelésben. Az ipari parki vállalatok évről évre Komárom-Esztergom megye legnagyobb árbevételű vállalatai között vannak. 2017-ben a vállalatok összesített nettó árbevétele 295 milliárd forint volt. Az ipari parkban jelenleg működő 24 vállalkozás 2017-ben összesen 5200 munkavállalót foglalkoztatott. A legnagyobb itteni cég, a BorgWarner, az 50 legnagyobb export árbevételű céget felsoroló ranglistán egy év alatt két helyet előre lépve a 32-dik lett 2017-ben – fogalmazott Lazók Zoltán.

2018. szeptember 08., 07:37