Zsúfolásig megtelt péntek délután a hunyadi iskola ebédlője, ahol kóstolóval egybekötött gyermekétkeztetési tájékoztatóval várták a szülőket a szakemberek. File Beáta jegyző mellett az eseményen ott volt Rajnai Gábor alpolgármester és a képviselő-testület több tagja is.

Mint elhangzott, a Hunyadiban 363 diák, 63% veszi igénybe az étkezést, a József Attila iskolában 364-en, 78%, a Benedekben 73 fiatal, 73%. A gimnáziumban azonban nagyon kevesen étkeznek, csak 65 fő 23%.

- Legalább ezt a szintet kellene tartani, s gimnáziumban pedig növelni – foglalta össze a statisztikai adatokat File Beáta.

Oroszlányban a Bakos és Társai Kft. látja el meleg étellel az oktatási intézményeket, amelynek vezetője, Bakos Tamás arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy folyamatosan szigorodó feltételrendszernek kell megfelelniük, s az látható, hogy az ellenőrző szakhatóság célja a közizlés formálása, azaz új, egészséges ételek meghonosítása a közétkeztetésben. Ehhez azonban szükség van az otthoni, szülői támogatásra is, hiszen ha az iskolában találkozik egy új étellel a gyerek, azt idegenkedve fogadja, tehát jó lenne az otthoni étlapokra is felvenni ezeket.

Tavaly egyébként felmérte egy kérdőíven az önkormányzat az intézményi étkeztetésben résztvevő diákok körében a minőséggel, változatossággal, mennyiséggel, az étkezés körülményeivel kapcsolatos véleményeket. Az akkori eredmények azt mutatták, hogy a fiatalok elsősorban a főételek változatosságát, az ételek ízesítését, a divatos ételek (pizza, hamburger, gyros) hiányát és az éttermi körülményeket, rendet kifogásolták.

Az étkezési rend most is szóba került, mert több szülő is kifogásolta, hogy nincs elegendő idejük a gyerekeknek az ebédre, így sokszor nem is tudják azt igénybe venni, ezen mindenképpen változtatni kell.

A tájékoztatót követően aztán a szülők megismerkedhettek az újdonságokkal. Többek között megkóstolhatták az olasz zöldséglevest, a brokkoli krémlevest, a durum tésztát, a párolt bulgurt, az ananászos-mozzarellás csirkemellet, valamint a tilápia halfilét.

2018. szeptember 14., 19:06