Testvérvárosi kapcsolat létesítéséről írt alá szándéknyilatkozatot a franciaországi Yerres-ben Oroszlány és a Párizshoz közeli kisváros polgármestere - tájékoztatta az MTI-t vasárnap Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.

A szándéknyilatkozatot az idei Rákóczi-ünnepség alkalmából szombaton írták alá Károlyi György nagykövet jelenlétében. A Párizstól 23 kilométerre található Yerres-ben töltötte II. Rákóczi Ferenc franciaországi emigrációjának utolsó két évét 1715 és 1717 között. Törökországban bekövetkezett halála után, végakaratárának megfelelően az itteni kolostorban helyezték szívét örök nyugalomra. A fejedelem szívét tartalmazó aranyszelencének később, a történelem viharaiban nyoma veszett, Yerres lakói azonban a mai napig őrzik a magyar történelem emblematikus alakjának emlékét, minden évben megemlékeznek Rákócziról.

Az idei megemlékezésen Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere köszöntőjében elmondta: ötödik alkalommal vesz részt Yerres-ben II. Rákóczi Ferenc szobrának megkoszorúzásán, mert városa közelében, Majkon található ugyanannak a szerzetesrendnek egykori kolostora, amely Yerres-ben otthont adott a fejedelemnek bujdosása nehéz éveiben. Olivier Clodong, Yerres polgármestere is erős történelmi szálnak nevezte, hogy II. Rákóczi Ferenc szívét a kamalduliak Yerres-grobois-i kolostorában temették el, s egyetértett azzal, hogy ezt a történelmi kapcsolatot ideje lenne átváltani a mai városlakók intenzív együttműködésére.

Oroszlány polgármestere magyarországi látogatásra hívta meg azt a hattagú bizottságot, amely francia részről a végleges testvérvárosi szerződés előkészítését végzi. A szándéknyilatkozat - amelyet üdvözölt Nicolas Dupont-Aignan, a terület országgyűlési képviselője is - elsősorban a közművelődés, a kultúra, a sport és a gazdaság területén irányoz elő szoros együttműködést. A yerres-i borászok máris nagy reményeket táplálnak az Oroszlány környéki - móri, neszmélyi - borrendekkel történő kapcsolatfelvétel iránt.

2018. szeptember 17., 06:03