Franciaországban, az egykori Grosbois-i (ma Yerres) kamalduli kolostor helyén állított Rákóczi emlékműnél évek óta nagyszabású ünnepséget szervez a Párizsban és környékén élő magyar közösség.

Erre a megemlékezésre kapott meghívást Lazók Zoltán Oroszlány polgármestere, Nagy Csaba az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke, valamint Takács Tímea az OKSZÍK igazgatója, melyet a júliusi Majki Rákóczi Napon nyújtott át részükre Szinyei Melinda, a Párizsi Magyar Katolikus Misszió vezetője.

Az eseményre szeptember 15-én került sor, mely a Saint Honest templomban ünnepi misével vette kezdetét, majd a résztvevők a Rákóczi szobornál tisztelegtek a fejedelem emléke előtt.

A programon részt vett Károlyi György Magyarország franciaországi nagykövete, Lengyel Zita konzulasszony, Posgay András katonai attasé, Havasi János a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat képviselői is. A vendéglátók részéről Yerres város önkormányzatának képviselői és a helyi Veteránok Szövetsége is tiszteletét tette.

"A történelmi múlt szorosan összekovácsolja Rákóczi személyét a kamalduli szerzetesrenddel. A fejedelem végrendeletében azt kérte, hogy vallásos munkáinak kéziratát és bebalzsamozott szívét a Grosbosi-i kamalduliaknál helyezzék el. Szívét aranyszelencébe téve a kívánt helyszínre is szállították, ám ennek az 1789-es francia forradalom során nyoma veszett. Az emlékezés, a hazaszeretet és a fejedelem iránti tisztelet jelképeként 2010-ben ezen a helyen állították fel Borsi Antal sárospataki szobrász alkotását, mely művészi módon ábrázolja a fejedelem arcmását, talapzatába vésve jelképes szívét"- mondta ünnepi szónoklatában Lazók Zoltán polgármester. Az emlékmű koszorúzásakor az oroszlányi delegáció is elhelyezte a tisztelet virágait a mementó talapzatánál.

A nemzetközi kapcsolatok erősítését is célzó esemény magyaros ebéddel zárult a Grange au Bois kastélyban, ahol remek alkalom nyílt a baráti beszélgetésekre, konzultációkra. Ezen jeles alkalommal került sor a Yerres és Oroszlány közötti testvérvárosi szándéknyilatkozat két városvezető általi aláírására.

2018. szeptember 17., 18:39