Kocsis András Sándor festményeit, szobrait, kisplasztikáit 27-ig tekintheti meg a közönség a művelődési központban, ahol péntek délután a Műélmény Kávézó vendége volt a Kossuth könyvkiadó vezérigazgatója. A rendezvény egyben az „Így írnak Ők…” sorozat újabb állomása is volt.

Béke Ildikó könyvtáros beszélgetett a művésszel, aki mesélt ifjúkoráról, aminek jó részét a közeli Császáron töltötte református lelkész nagyapjánál, majd a művek keletkezése is szóba került.

Mint azt Kocsis András Sándor elmondta, számára az alkotás tulajdonképpen kikapcsolódás a napi munkából, döntően személyes ismerőseit, jóbarátait örökíti meg a vásznon, vagy szobor alakjában, de a szívéhez a kisplasztikák formázása áll a legközelebb.

Szóba került kiadói tevékenysége is. A cégcsoport öt tagból áll. Zászlóshajó a Kossuth Kiadó Zrt, a Ventus Libro Kiadó a második, a Noran Libro a harmadik, és idetartozik még az Új Könyvbarát Kft, valamint a Naphegy Kiadó.

A sok érdekes téma és sztori mellett Kocsis András Sándor szólt az általa (is) alapított Hazám-díjról, amit a XXI. Század Társaság 2001. október 31-én hívott életre. A díjat József Attila Hazám című szonett sorozatának címéről nevezték el, és minden évben hét személynek adományozzák, egy héttagú kuratórium javaslata alapján.

2018. szeptember 22., 06:27